sobota, 19. marec 2011

Regrat(ova Čežana)

ali lahko bi mu tidi rekli prva spomladanska solata. Takšna kot jo je ustvarila narava. Vsako leto na planu brez izjem.
Regrat je zame super hrana. Nabran na travniku, ki ni videl gnojil, in v okolici, kjer avtomobilov pač ni, je bogat s klorofilom pa železom pa kalcijem pa vitamnčki kot sta A in C. Okoliško, sezonsko, preprosto.

Regrat se pripravi v solati, a ker je malo grenkega priokusa, mu mnogi dodajo jajce pa kuhan krompir pa, bog si ga vedi zakaj,kakšno meso v obliki slanine, pa poliv iz smetane in še bi se našlo.

No, obstajajo pa tudi načini, kako zakriti nezaželen okus brez da bi res super regratu odvzeli oz. izničili njegovo zdravilno moč.
Enostavno ga vržite v smoothie. Za začetnike bo dovolj pest regrata, banana, dva deci vode in miks naj se začne.
Lahko pa tudi pripravimo posladek na žlico ali Regratovo čežano. Potrebujemo sladek jabuk, zopet pest ali malo več regrata, zmiksamo v gosto tekočino. predenemo v šlačke in to je to.


NAMIG:
Za boljši okus, smoothie pustite stati par minut, da se naveže okusa banane.
Predvsem pa vedno dodajajte vanilijo v prahu in cimet. In nikar ne skoparite. Res občutna razlika!

sreda, 16. marec 2011

Kosilce, kosilca


Zelje s paradižnikom in šitakami (zgoraj)
Zelje narežeš na poljubne trakove. Za nekaj časa namočiš posušene paradižnike, nato jih zrežeš na poljubne koščke, dodaš narezane šitake, in poliješ z nekaj tamari omake. Pustiš malce marinirati, nato pa si postrežeš s kosilcem. 


Ajdin krispi
Ajdo namočiš za pol ure. Odcediš in posušiš na soncu (cca nekaj ur oz. toliko, da postane malce hrustljava).
Zmiksaš polovico avokada z zrelo banano.
 Dodaš lešnikovo-čokoladno pulpo, ki je ostanek lešnikovega mleka(če nimaš, izpustiš)
Dodaš nekaj goji jagod.
Posuješ z ajdovimi krispiji.


Lešnikov napitek
Zelo preprost recept.
Skodelica lešnikov.
Lešnike namočimo čez noč, odcedimo, speremo pod tekočo vodo.
Jih vržemo v blender, dodamo 2-3 skodelice vode.
Sladimo po želji: datlji, yacon sirup, lucuma,...
Dodamo vanilijo, cimet,..
Zmiksamo.
Precedimo-lahko skozi zelo gosto cedilo ali pa vzamemo velik robec - saj veste tisti bombažni in se potrpežljivo lotimo ožemanja..

Medjool datlji

sobota, 12. marec 2011

Jagodna resničnost

Čeprav ni še sezona jagod, jih je v marketih na tone. Kot takšne industrijske niso ravno idilična hrana, ampak se dopadejo. Malo sem se že naveličala jabolk, pa citrusov in banan. Predvsem pa sem mahnena na jagodičevje. Še najraje imam maline.
Za popestritev jedilnika so prišle še kako prav. In kaj se je pripravljalo?

Jagode v bananini kremi:


Sila preprosto narejeno.
Jagode najprej pošpricam z Oprah sprejem, ki vsebuje deci alkoholnega kisa, deci vode, sodo in ekstrakt grenivkinih pešk. Pustim kakšnih 10 minut in umijem pod tekočo vodo. Narežem jagode. Zmiksam banano ali dve. Nato pa izmenjajoče polagam v kozarec jagode in kremo. Posujem s presnim kakavom in uživancija se začne!


Jagodni sok


Umite jagode zmiksam s poljubno količino vode do želene gostote. In to je to!
Na tak način sila preprosto tudi pripravimo otroke ali druge, ki so navajeni pitja sladkih pijač, da se jim preprosto odrečejo. Postopoma zmanjšujemo delež zmiksanih jagod in povečujemo delež vode, ter se tako postopoma privajamo na vodo kot edino tekočino.

torek, 8. marec 2011

Pustni krof(k)i



Za presne krofke potrebujete smešno malo časa in le svoje najljubše sestavine. Zmeljete oreščke ali semena po lastnem okusu v moko. Dodate nekaj datljov, ki ste jih zmiskali skupaj z vodo v pasto Ali pa še bolje uporabite fajn zrelo štečkano banano. Obogatite z začimbami po okusu(vanilija, klinčki, cimet, kardamom, muškatni orešček, liminina lupinica,...) Oblikujete krofke. Jih postavite v hladilnik.

Pripravite čokoladno glazuro. Vzamete nekaj kokosovega masla, ga nežno raztopite v vodni kopeli. Nato pa maščobi dodate presni kakav, sladilo po želji (presni agavin nektar, lucumo, ipd.) zmešate in pustite toliko časa, da se kokosovo maslo začne malce trditi, a le toliko, da j še vedno mazavo. Namreč, če bo vse skupaj pretekoče, se bo preliv vpil v krofke, namesto, da bi ostal na površju.
Krofke pred postrežbo nekaj časa, kakšno uro, pustite v hladilniku. Še bolje čez noč, če želite, da se vonjave in okusi med seboj dodobra prepojijo. 

Namig: za še boljši okus glazure, uporabite kakavovo maslo.

petek, 4. marec 2011

Kremna pita po presno

Pravijo, da se je treba v življenju stalno sladkati. Pa ne s sladkorjem, temveč z majhnimi trenutki, ki še preradi hitro zbežijo ali pa so tako prikriti, da nikoli niso opaženi v celoti.

Ker pa zna biti življenje že samo po sebi zadostna prepreka oz. prava uganka, je zatorej veliko lažje odvezati dušo s hrano. Po možnosti takšno, ki ne samo da hrani, ampak nahrani. Bogato z vsem, kar lahko telo v celoti izkoristi, ne pa da se oborožimo s kilogramom soli, sladkorja, bele moke, slabih maščob in potem takšne rezerve hranimo na bokih, trebuščku ali pa še huje- da se maščoba prilima na organe.

In današnji recept je sestavinsko bogat z vsem, kar pride prav. Imamo maščobe, imamo OH, imamo beljakovine. Imamo polno dozo vitaminčkov in mineralov, naravno prisotne soli in sladkorje. Predvsem pa imamo okus.

Torej. Sestavin ne merim kaj dosti, ker delam po občutku in se res ne sekiram, če naredim, česa preveč, saj je ena izmed prednosti  presne hrane ta, da ni potrebnega pečenja, da je za uživanje primerno. Torej, naravnost v želodček.

Sama pri testu za pito uporabim 80% sončničnih semen, 20% lešnikov. Semena in oreščke zmeljem v kavnem mlinčku, da dobim t.i. moko. Sveže medjool datlje malce namočim v vodi in zmiksam, da dobim pasto (za moj okus sladkosti je dovolj en datelj na osebo). Pest goji jagod nasesekljam. Vse omenjeno vržem v eno posodo, dodam presni kakav in se mešanja lotim kar z roko. Naj se energija pretaka. Zadeva se mora oblikovati v kepo. Če je premokro, dodamo še t.i. moko. Presuho, pa pač dodamo nekaj kapljic vode. Vzamem majhne pekače, lahko tudi kakšne plitke skodelice in testo kar z roko razvaljam v posodi. Nekaj ga pustim ob strani za dekoracijo.
Nato pa zmiskam banano oz. banane. In to je to kar se kreme tiče.
Na testo nadevam bananino kremo, posujem s kakavom in okrasim s preostalim testom.
Ohladim. In postrežem.

Namig: za bolj izrazit okus dodajte testu cimet; v bananino kremo pa vanilijo.

četrtek, 3. marec 2011

www- internetno popotovanje

Torej, predragi moji bralci, danes se bomo malce skupaj informirali nasplošno o presni prehrani. Kam se obrniti, kje iskati informacije, kje dobiti recepte, in poslušali tako tiste, ki so za takšno prehranjevanje, kot tiste, ki mu niso, milo rešeno, naklonjeni.

Prvi pionirji pri nas so bili, vsaj kar se spletnih domen tiče, formuraši Presnega sveta . Ma ni da ni. Najde se praktično vse. Izkušnje, zaskrbljenosti, srečanja, ipd.

Seveda pri pionirjih ne smemo pozabiti na Institut naravnega zdravja

Dokaj novejša zadevšna pa je prav simpatična stran. Taka ameriška. Oblikovno in vsebinsko dovršena. Za vsak okus. Presno

Ker pa je edino pravilno, da prisluhnimo tudi tistim, ki so poskusili takšno prehranjevanje pa... Presno-je-najbolj-zdravo

Potem pa imamo tu še spletni blog, v katerem je avtor zapisoval svoje izkušnje na takšni poti. Priložena objava je le ena izmed mnogih. Le sprehodite se po novejših in starejših zapiskih. Življenja letom

Pa se podajmo še malo v mešane vode. Barbarellina super kuhinja in pa Barbarella ponuja tako slastne recepte kot tečaje priprave presne hrane kot tudi tiste osnovne kuhijske pripomočke, ki olajšajo vsakdanjik.

Če ste iz Ljubljane in želite jesti zdravo kosilce v službi, potem vas bo zanimalo tole Ekološki catering

Če pa ste takšni, ki želite maksimirati svoj čas, in ste pobudnik vsega na enem mestu, potem bodo teli recepti prišli prav Medicina narave

V Ljubljani se pa lahko že prav okusno posladkate z jedmi, ki vam jih ali namiksajo, torej smutiji ipd. Ena izmed takšnih okrepčevalnic se nahaja pri Kalčku, pa mislim, da je tudi nekaj podobnega Juicebox. Ali pa enostavno zaidete v slaščičarno Mihalek Slaščice Mihalek. Za kaj bolj zelenjavnega pa se ustavite v Baziliki.
.
Da pa se ne bomo omejili le na prestolnico, je must see prvi raw fit bar pri nas .

Če sem karkoli zgrešila, me prosim opomnite v komentarju.

torek, 1. marec 2011

Zonzani- društvo za zaščito živali ali zgolj utvara humanosti

Zonzani, zavetišče za izgubljene in zavržene živali, je 27.02.2011 na svoji uradni profilni strani Facebook-a objavilo naslednjo novico:
" V preteklih 3. mesecih je v našem zavetišču potekal tako imenovani »pilotski« projekt glede sprehajanj psov naših oskrbovancev. Po tehtnem premisleku in posvetovanju s stroko, smo prišli na idejo, da bi »izšolali« svojo skupino stalnih sprehajalcev naših psov. Lotili smo se tega projekta in po treh mesecih trdega, napornega, predvsem pa skupnega dela, smo dobili svojo prvo stalno sprehajalno skupino, ki je usposobljena za varno, odgovorno predvsem pa enakomerno razporejeno sprehajanje naših oskrbovancev. V tem času smo bili deležni velikokrat neutemeljenih očitkov, češ zakaj so sprehodi samo med tednom čez vikende jih pa ni. V teh vikendih je potekalo usposabljanje naše stalne sprehajalne skupine in žal sprehodov za druge obiskovalce ni bilo. To je bilo s strani potencialnih sprehajalcev razumljeno velikokrat kot neutemeljeno ali celo kot naša samovolja. Vendar prava resnica je bila, da smo usposabljali svoje sprehajalce v dogovoru s stroko in tistimi, ki so to bili pripravljeni storiti na odgovorni in koordinirani način. To pa je vsekakor v največjo korist prav vseh oskrbovancev zavetišča, kar je bil tudi osnovni namen projekta – enaki pogoji za vse živali.


Naš skupni projekt stroke in stalnih »izšolanih« sprehajalcev je uspešno prestal fazo testiranja in bo v praksi zaživel 1. marca 2011. To pomeni, da od tega datuma naprej psov iz našega zavetišča ne bo mogoče več sprehajati drugim kot naši stalni skupini sprehajalcev. Verjetno bo marsikdo pomislil, da s tem ukinjamo sprehode za pse, vendar to ne drži. Sprehodi bodo, vendar jih bodo opravljali le strokovno usposobljeni stalni sprehajalci. V praksi pa to pomeni, da bodo vsi »kosmatinci«, ki so naši oskrbovanci imeli glede tega iste pogoje. To pa je seveda najpomembnejše, korist bodo imeli vsi psi oskrbovanci zavetišča, tudi tisti, ki prej zaradi takšnega ali drugačnega vzroka niso bili »sprehajani« skoraj nikoli.


Hvala za razumevanje - zavetišče za živali Zonzani"


Kot je lahko razvidno iz zgornjega besedila, ni nobenih navedb na kakšni osnovi so bili stalni sprehajalci izbrani, kakšen tečaj so opravili in katera stroka je pri tem posredovala. Tako meni kot vsem ostalim ljubiteljem živali, se je pojavila in izrazila želja, da Zonzani svojo odločitev utemelji. Namesto tega pa je urejevalec spletnega profila odreagiral osebno, napadalno, skrajno žaljivo do vseh tistih, ki so si upali postaviti vprašanja. Predvsem moram pri tem izpostaviti Tayo Portman, ki je bila ena izmed najbolj vztrajnih, saj je zaradi stalnega izmikanja Zonzanija na vprašanje, kdo so ti opevani sprehajalci, kakšne pogoje so morali izpolnjevati in kdo jih je šolal, upravičeno javno oznanila, da se bo morala zateči k informacijski pooblaščenki, če omenjeno društvo ne bo podalo informacij javnega značaja.


Zonzani je namesto, da bi preprosto odgovoril na podana in utemeljena vprašanja vseh sodelujočih, rajši začel javno gonjo proti udeležencem in pri tem neutemeljeno dvomil v strokovnost, izobraženost in izkušnje sodelujočih, ob vsem tem pa nikoli navedel h kakšni stroki oz. "stroka", kot so jo sami navajali, se je zatekel.


V poznih večernih urah 28.02.2011 je Zonzani izbrisal vse pereče komentarje.


Upravičeno se postavlja še zadnje vprašanje.

Zakaj so bili potrebni takšni obrambni mehanizmi s strani Zonzanija, če je njihovo delovanje transparentno, v skladu z vsemi standardi in v duhu za dobrobit živali?


Alenka Bidovec, ustvarjalka bloga Veganska po-iz-kušna

Marčevsko spomladansko čiščenje

Mislim, da nisem edina, ki se le s težavo loti temeljitega čiščenja bivalnih prostorov po dolgi, mrzli, neproduktivni zimi. Na glavo obrnem vse prostore, obrišem prah vsem knjigam, pa celotni zbirki dvdjev, posesam najbolj nedostopne kotičke, preluftam žimnico, pa kavč pa okna... pa seveda kuhinjske omarice. Vedno se v njih najde kaj pozabljenega, nekaj novega, in zgodba se vrti dalje.

In kako smešno je, ko človek nekako zapade v neko stalno tirnico besed moram. Spomladansko čiščenje stanovanja je kot nekakšno nenapisano pravilo. Nekako kot vsakoletni pregled vozila ali pa obisk pri zobozdravniku. Veš, da je to nekaj, kar moraš storiti. Le malo pa nas pomisli, da kaj takšnega potrebuje tudi naše telo. Počitek, čiščenje, popravilo, pregled. Zato, da lahko potem vse preostalo leto funkcionira dokaj solidno.

No, in tako je kocka padla. En mesec. 31 dni presnega prehranjevanja. Takšen je načrt. In z njim v koraku bo tudi marec na blogu presno obarvan. Vem, da vam dolgujem približno šest receptov iz prejšnje objave, ampak boste morali počakati do aprila. Pa vendar v tem času ne boste niti slučajno prikrajšani. Bom miksala, bom ustvarala, bom objavljala. Se bomo sladkali, se bomo skupaj informirali in se bomo zdravo počutili.
Da pa začetek ne bo pretežak, če bi se še kdo odločil za takšno potezo ali pač zgolj teden dni čiščenja, PlanetBio praznuje 2.rojstni dan in tako zgolj danes ob naročilu podarja poštnino, sladko presenečenje in ekološko vrečko. Če še niste seznanjeni z njihovimi izdelki, je danes enkratna priložnost!
PlanetBio trgovina

Zgornja slika je izpred dveh let, eno izmed prvih srečanj s presno prehrano. Pred objektivom je lešnikovo čokoladno mleko, katerega recept bo tudi objavljen.
Slika je nastala kot obeležen dogodek mojega prvega nakupa presnega kakava in presne čokolade pri omenjeni trgovini. Čas res hitro mine!