Dosa je jed, ki izvira iz vegi Indije. Gre pravzaprav za fermintirano palačinko iz celega žita- riža in leče.
Gre za to, da žito namočijo in fermintirajo tudi do enega dneva, potem pa to zmeljejo z vodo in dobijo maso sila podobno teksturi naših palačink. Pečejo na velikih ploščah ponavadi dve minuti na vsaki strani. Nadevajo in postrežejo za zajtrk in/ali večerjo.
Za boljši prikaz : Priprava dose
No, sama nisem ustvarjala z rižem, temveč sem se lotila malce po kvinojino.
Stalno jo poskušam in seveda tudi kupujem. In mi je čisto preprosto švignilo v glavo, zakaj le zakaj ne bi pripravila iz nje jedi tako, da bi jo, ko bi jo preplaknila; saj vsebuje snov, ki pogreni njen okus, a prvotno odbija zajedalce, ko raste; preplakneno zmiksala z vodo. In potem sem šla malce šnofat po internetu in naletela na že omenjeno doso.
Kvinojo sem tako splaknila, namočila
Po koncu moje hitre fermentacije sem dodala še kakšne pol do deci vode, zmiksala s paličnim mešalnikom; prižgala toaster, pripravila kokosovo mast, in začela peči po postopku iz videa. Bila je baš zanimiva izkušnja, ki jo bom še ponovila!
Dose sem nadevala z namazom iz adzuki fižola- kuhan fižolček+voda in začimbe ; in postregla z domačo zeleno solato.
Edina pomanjkljivost: lahko bi bila kakšna dosa več, a kljub vsemu bile dobre spremljevalke čudovite kraljeve poroke ;)
Gre za to, da žito namočijo in fermintirajo tudi do enega dneva, potem pa to zmeljejo z vodo in dobijo maso sila podobno teksturi naših palačink. Pečejo na velikih ploščah ponavadi dve minuti na vsaki strani. Nadevajo in postrežejo za zajtrk in/ali večerjo.
Za boljši prikaz : Priprava dose
No, sama nisem ustvarjala z rižem, temveč sem se lotila malce po kvinojino.
Stalno jo poskušam in seveda tudi kupujem. In mi je čisto preprosto švignilo v glavo, zakaj le zakaj ne bi pripravila iz nje jedi tako, da bi jo, ko bi jo preplaknila; saj vsebuje snov, ki pogreni njen okus, a prvotno odbija zajedalce, ko raste; preplakneno zmiksala z vodo. In potem sem šla malce šnofat po internetu in naletela na že omenjeno doso.
Kvinojo sem tako splaknila, namočila
100g v deci in pol vode,
začinila s kurkumo,
garam masalo,
čilijem,
rdečo papriko
in tri četrtine čajne žličke Baobaa oz. moke opičjevega kruhovca.
Zadnje sem dodala zgolj zato, ker sem hotela preizkusiti, kako se obnese pri peki in če res deluje na način sode oz. pecilnega. Je še kako res! Predvsem pa doda nek magičen okus in prijetno zmehčano teksturo. Bingo!
Po koncu moje hitre fermentacije sem dodala še kakšne pol do deci vode, zmiksala s paličnim mešalnikom; prižgala toaster, pripravila kokosovo mast, in začela peči po postopku iz videa. Bila je baš zanimiva izkušnja, ki jo bom še ponovila!
Dose sem nadevala z namazom iz adzuki fižola- kuhan fižolček+voda in začimbe ; in postregla z domačo zeleno solato.
Edina pomanjkljivost: lahko bi bila kakšna dosa več, a kljub vsemu bile dobre spremljevalke čudovite kraljeve poroke ;)