nedelja, 24. julij 2011

Otoček sredi jezera

Ime res ne pove veliko, a naj zato slika sama zase simbolizira pomen :)


Otoček je bil sestavljen iz prosene polente.
Količino prosa kuhamo v razmerju 6:1 . Torej 6 delov vode proti 1 delu prosa. Da ponazorim: na 100g prosa potrebujemo 600 ml vode. Kuhamo dokler proso ne popije količine. Zmiksamo s paličnim mešalnikom in predenemo maso v poljubne pekače/modelčke. Sama sem jih še prej namazala s čisto malo kokosovega olja in posula s kokosovo moko. Pustimo, da se ohladi. Zmes se bo hitro strdila, kar bomo opazili, ko bo polenta začela "odstopati" od roba pekačev. Obrnemo na neko ravno ploskev in to je to. Voila!

Kapelico na otočku je predstavljala paradižnikova mezga. Doma narejena.
Najprej zmiksamo cele paradižnike s paličnim mešalnikom. Predenemo v ponev in kuhamo odkrito dokler tekočina ne izpari. Sama sem, da ni špricalo vse naokoli pokrila z rešetasto pokrovko. Proti koncu dodamo čepec origana in Voila!

Jezero pa so predstavljale bučke s fižolom v jogurtovi omaki.
Bučke narežemo, predenemo vponev (ne dodajamo nič olja) in pokrijemo. Dušimo, vmes nekajkrat premešamo. Bučke bodo oddale tekočino in se kuhale v lastnem soku. Proti koncu dodamo narezan že kuhan stročji fižol. Posujemo z začimbami: čili, ingver, kurkuma, garam masala, rožmarin, janež. Premešamo. Ugasnemo in šele nato umešamo vsaj dve žlici rastlinskega jogurta, s katerim nadomestimo rastlinkso smetano (uporabila sem Sojade).


Tako. Preprosto kot se le da. Hitro kosilo brez kompliciranja in uporabe kakršnihkoli olj, soli, smetan ipd.

Prsti so bili oblizani :)


četrtek, 21. julij 2011

N.A!pad na bonbone!

Slučajno švigam med policami Mullerja, ko opazim s kančkom očesa, na oko izredno vabljive male paketke. Poslikani so z malinami, borovnicami, jagodami, in kar nekako kličejo na sebe- smo nekaj novega!

30 gramski paketki, srčkani, priročni, na prvi strani piše 100% sadje, obrnem in začnem brati. Sestavine niso slabe. Gre za zgoščene sokove in sadne kaše, pektin in vlaknine. Bonboni, ki dejansko niso škodljivi? Bonboni, ki grejo v korak s filozofijo 80-10-10? Vsebujejo na 100 gramov manj kot gram maščobe, okoli grama beljakovin, nič dodane soli in kar 6 gramov vlaknin!


Seveda kaj pa niso? Niso bio, in so dragi.

Za 30 gramski paketek bo treba odšteti 1.75... Ja, grozno!

Ko sem jih odprla, so me presenetili mali kvadratki. Potiho sem pričakovala obliko malin oz. sadežev. Sama sem si kriva, kaj pa ne pogledam embalaže najprej :)

So..hm.. kot koščki nebes. Seveda sladki, ampak prijetno se čuti okus maline. Pride jih za eno pest; pojedla pa sem jih samo par in jih priročno zaprla nazaj. Odkar sem na 80-10-10 ni več tiste hude želje, da bi zbasala vase celo vrečko tega ali onega. Preprosto ne rabim.

En paketek nas oskrbi s 100 kalorijami. Je kar soliden (a ne najboljši) nadomestek, če želimo nekaj sladkega, pa nočemo spet jesti sadja, a vseeno nekaj takega, s čimer si ne škodujemo, in lahko uživamo brez krivde, ker si privoščimo sladkarijo. Jaaaa :)


N.A! stoji za Nature Addicts, proizvajalci so kakopak Nemci.

N.A! dvomim, da še kdaj kupim zase, bom pa kupovala za svojega nečakca, sem ter tja kdaj. Namreč nisem ena izmed tistih tet, ki ljubezen širijo s sladkorjem, vendar za svojega poskrbim kot najbolje znam. Pri meni junk fooda in podobnih ne bo videl, a nikakor ne bo trpel na račun okusa, in ne bo prikrajšan za nič v primerjavi z vrstniki. Zato tudi take proizvode podpiram. saj vemo, kakšni so otroci, ne. Kar ima nekdo nekaj, želijo tudi sami. In če lahko nadomestim tiste bonbone s temi, je korak k boljšemu.


Seveda se dobijo tudi cenejši nadomestki. Prav tako okusni. Kot npr. tale energijska ploščica, ki je bila udeležena v prejšnji nagradni igrici. Je bio, je nekoliko cenješa, je iz DM-a.


ponedeljek, 11. julij 2011

EDINSTVENI AGAR puding

V prejšnji objavi sem predstavila puding na osnovi kokosovega mleka.
Sestavini, ki sta me motili sta bili škrob in sladkor. V tej civilizaciji smo ljudje tako zelo ozkogledni (se dogaja tudi meni), da si določenih receptov ne znamo predstavljati prav nič drugače.

Nekoč so puding kuhali na osnovi jajca, danes prav vsak misli, da brez koruznega škroba ni pudinga.

A Vega ne bi bila Vega, če ne bi storila koraka dalje. Drznosti ji ne manjka ;)

Puding, za katerega bom predstavila recept je brez:
*škroba
*sladkorja, sladil ipd. substanc
*soje
*glutena


Tako zelo je dober, da bi bilo greh, če mu ne bi dali možnosti! Verjetno eden izmed mojih najbolj slastnih stvaritev in mislim, da je predvsem tu pomembno dodati, da je vse objavljeno na tem blogu moja last. Lahko me citirate, lahko limate povezave do receptov, ne dovolim pa njihove kraje in lastitve. Nenazadnje je njihovo deljenje z vami, moja strast, s katero bi lahko že zdavnej služila denarce z najrazličnejšimi delavnicami, ipd.

Skratka, da se ne oddaljim od teme.

Najprej osnovni recept, ki mu bodo na koncu sledile opombe:

250 ml kokosovega mleka( tekoče oblike), ki mi je ostalo od včerajšnje peke
1 žlička agarja
malo vode v katerem raztopimo agar
srednja zrela, zrela, ekstra zrela banana
vanilija v prahu
žlička kakava v prahu

Agar raztopimo v nekaj malega vode, toliko, da je mešanje enostavno. Prelijemo v visoko posodo, dodamo kokosovo mleko, vanilijo, kakav in zmiksamo s paličnim mešalnikom.
Predenemo na štedilnik v lonec in na majhnem ognju mešamo nekaj minut(cca 3-5)
Ponovno vzamemo visoko posodo, vanjo damo olupljeno banano, prelijemo s maso pudinga in ponovno zmiksamo s paličnim mešalnikom. Ponovno prelijemo v lonec in pustimo shladiti na sobni temperaturi. Ko se naredi gosta zmes- torej puding,  damo lonec v hladilnik. Pustimo uro, dve. Ko želimo postreči ali pa si privoščiti sladico, ponovno(tokrat kar v loncu) premešamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

Kot opombi naj navedem:
Kokosovo mleko lahko zamenjate s katerimkoli žitnim ali oreščkastim napitkom. Morda bi delovalo tudi z vodo. A, če vaš napitek ni sladek (govorimo o naravno sladkih in ne dodanih sladkorjih), potem morda pride v poštev večja banana in kakšen datelj.

Če spustite kakav, dobite svetlo zmes; s katero lahko ustvarite dvojni imidž pudinga. Temno-svetli :)


Sama pudinga nisem postregla kot pudinga, ampak sem naredila ala tiramisu zadevšo, ki sem jo sprva mislila narediti iz lastnih piškotov, a jih včeraj žal nisem uspela narediti za tiste, ki se izogibajo glutenu, a želijo sladico- kupila sem zato brezglutenski veganski brezglutenski prepečenec(kot opombo naj navedem, da se izogibajte Sparovega Free from prepečenca, ki vsebuje piščančje beljakovine ?!?), ki sem ga omehčala v vroči kavi (naslednjič bom to nadomestila z riževim napitkom) Ker je takšen prepečenec izredno obstojen, sem ga še malo zdrobila v posebnem kozarčku s temle:






četrtek, 7. julij 2011

Kokosov puding s podloženim rižkom

Včasih ljudje iz najrazličnejših razlogov shujšajo.
In včasih je za nekoga, ki shujša par kilogramov,  to že več kot preveč, sploh če je že tako zelo slabe konstrukcije.
K shujšanju pripomorejo predvsem hude bolezni, stres, tudi psihološke bolezni, ki se manifestirajo v obliki anoreksije in še je tega.
Včasih je dovolj, da nekomu nakažemo, da je shujšal, in že bo pojedel kaj več. Včasih pa ljudje nimajo niti apetita, niti želje po hrani, ali pa so z izredno malim volumnom hrane, siti.

In zato je še kako potrebno, da ljudje okoli njih poskrbijo za slastne jedi, ki pa so tudi prikrito kalorične.


Zato danes tisti, ki ne prenesete maščob v hrani, glejte stran. Namreč recept ne temelji na filozofiji 80-10-10, a temelji na filozofiji- premalo hranilnih snovi škodi. In če se nekdo tega ne zaveda, a nujno rabi kilogramček več, saj drugače ohlapne roke kmalu postanejo zgolj koža in kost, je pač treba povedati bele laži in jih oskrbeti z makroelementom, ki vsebuje največ kalorij na en gram in to so maščobe.

Seveda ni vsaka maščoba dobra maščoba. In zrediti se s slabo maščobo hitro? Bolje, da je ta proces postopen, in da vsebuje kar se da največ kvalitetnih sestavin. Torej smokiji, čipsi ipd. odpadejo.

Recept je sila preprost. Hitro narejen in okusen.

Skuhamo rižek- katerikoli. Oz. če nam ostane od kosila še toliko bolje, ga lahko preprosto takoj uporabimo.
Nato pa na kokosovem mleku, ki mu lahko dodamo še malo drugega napitka, skuhamo puding. Sama vsebino škroba zmanjšam za nekje polovico, dodam zgolj žlico do dve mascavo sladkorja, še raje datljevo pasto ali pa kupljen datljev sirup, in še predno dodam škrob k tekočini, raztopim dve vrstici temne čokolade. Zgolj za dodatni kalorijski zalogaj.


Seveda se puding ne bo zgostil tako kot ponavadi zaradi zmanjšane vsebnosti škroba, ampak če bo sladica stala v hladilniku čez noč, bo puding postal puding :)

V prozorne kozarce namečemo riž-ja, namečemo. Nič ga ne poravnamo z žlico in podobo. Kot pade, pade. Zakaj? V naprotnem primeru se bo preveč zbil skupaj. Naložimo riža v kozarčke po lastnem okusu. Lahko več, lahko manj.


Prelijemo s kokosovim pudingom, okrasimo poljubno in zdaj lahko pojemo malce bolj tekočo a toplo različico kakšno uro za tem, lahko pa se posladkamo šele, ko se puding strdi. Lahko pa preprosto vmešamo več škroba in čakanje odložimo :)

petek, 1. julij 2011

Kruhek 2v1: brez glutena, brez škroba!?!

Brezglutenskega kruha dan danes ni več težko dobiti. Zaviješ v prvo večjo trgovino, in tam sedi med poličkami. Njegova kvaliteta je za marsikoga lahko vprašljiva. Saj ima zelo dolgo življenjsko dobo, ob tem pa je največkrat prepoln škroba in nepolnovrednih mok.
Če nima škroba, je "moker".
Če nima škroba je trd, je izredno neobstojen-drobljiv.
Če je, karkoli pač je, je drag.


In čeprav nimam intolerance na gluten, me takšna dejstva motijo. Mešanice za brezglutenski kruh so, po mojem mnenju, nezdrave. Ste namreč vedeli, da lahko ob veliki količini zmešanega škroba in vode v npr. bazenu, hodite po taki zmesi? No, če niste , je temu še kako res! In potem se  vprašam, le kam se kaj takega nalaga v naša telesa. Nič kaj dobra novica, ne.


Pa poglejmo v sestavine mojega izvirnega recepta:

150 gramov natehtanega prosa pred mletjem
50 gramov natehtane ajde pred mletjem
100 (kupljene) riževe moke
1 solidna žlica kokosove moke
1 zavitek pecilnega praška
1 čajna žlička agarja
2 žlici Baobaba
165 ml kokosovega mleka (20g maščob/100g)
1 Redwood navadni jogurt
izredno malo vode (!)

Najprej slike nekaterih omenjenih sestavin:





Najprej namešamo skupaj vse suhe sestavine. Dolijemo kokosovo mleko, ki mora bit sobne temperature, saj se drugače delež maščobe strdi, kar pa ne pride v poštev; dodamo še Redwoodov jogurt. Lonček samo malo oplaknemo z vodo, kar dodamo masi. Naj bo res malo vode, saj velja nekako razmerje- približno enaka količina mokrih sestavin v razmerju z moko.
Zmešamo z elektičnim strojčkom in uporabimo metlice.
Masa mora biti mokra, gosta, lepljiva, spominjati mora malo na kvašeno testo.
Predenemo v večji pekač z žlico ali pa spečemo v modelih za mafinčke.
V neogreti pečici pečemo 25-30 minut. Sprva naj bo temperatura na 200 stopinj, nato ko doseže nekje 150 stopinj, zmanjšamo na 180 stopinj. Če se nam začne vmes preveč prijemati, zmanjšamo na 150 stopinj.
Če je pečeno, lahko preverimo z zobotrebem. Če pride kar se da toliko suh; malo se lahko nanj sprime, saj popolnoma suho ne bo.


Kruhki(ki jih tako imenujem zgolj zaradi velikosti) niso sladki, a malo spominjajo po sladkobi, kar najbrž pripomore kokosova voda in jogurt. Okus ni nikakor vsiljiv, a če vas bo motilo, zamenjajte s sojinim jogurtom.
Za sladko različico kot pecivo pa enostavno vmešajte sadje in kakšno zmečkano zrelo banano.
Čeprav so se vsi preizkuševalci strinjali, da so kruhki sami po sebi tako zelo dobri, da jih je škoda sploh s čim namazati, ali pa dopolnjevati.
Kruhki so rahli, se ne drobijo, ravno prav suhi in okusni. Z naslednjim dnem ohranjajo vse omenjene lastnosti in so za nekatere še celo boljši.

Zakaj določene sestavine?

Ker ni škroba med sestavinami, je kokosovo mleko z visokim deležem maščob nujno potrebno za polnost.
 Jogurt je nujno potreben za rahlost in daje dodatno, zaželjeno vlažnost.
Baobab daje kruhku daljšo svežino in deluje kot naravni konzervans.
Agar pomaga držati obliko, strukturo, in preprečuje preveliko drobljivost.
Kokosova moka pa z visoko vrednostjo vlaknin pomaga k vezavi vseh sestavin.

Podatki o hranilni vrednosti:

Spekla sem 12 kruhkovih mafinov, kar nanese na enega:
cca 120 kalorij
od tega cca 3.4 gramov maščob
in cca 3 grame vlaknin
+ brez dodanega sladkorja, brez soli

A naj vam bo v vednost sledeče:
gre za polnovredne mafine in polnovredne sestavine, ki jih naše telo zazna veliko drugače in jih izkoristi v vsej njihovi polnosti. Zatorej si jih privoščite mirne vesti.