ponedeljek, 31. oktober 2011

Ponarejena sirova torta

Veganska sirova oz. skutina torta, kot je bolj poznana v naših krajih, je bila na moji eksperimentalni listi že kar nekaj časa. Ko preletavam tuje veganske recepte, je sestavina, ki je pri nas ni moč dobiti, nekakšen veganski kremni sir. Vse lepo in prav, in čeprav sem včasih prav hrepenela po tem, da bi ga dobila v roke, so me informacije, da gre za izredno predelano živilo, ki ima le malo logike z zdravim prehranjevanjem, vse minilo.




Pa sem poskušala, in odnehala. In tuhtala. Veliko tuhtala. Preobračala sestavine v glavi, jih dopolnjevala, in vse je postalo še toliko težje, ko sem sladkor, gluten in margarino črtala iz svoje liste sestavin. Vse skupaj je nato malo zamrlo in odkrito rečeno potrebovala sem navdih. Morala sem stopiti korak nazaj v kuhinji, si oddahniti, in znižati pričakovanja, ki jih imam do sebe. Marsikdo verjetno misli, da mi vse uspeva kar tako po sreči, a veliko več je neuspehov v kuhinji kot pa bleščečih rezultatov. In včasih mi vse skupaj vzame voljo. Če ni volje, pa tudi novih receptov ni.

Naj povem, da je bil največji polom pri ustvarjanju sirove torte, uporaba svilnatega tofuja. Prvič in nikoli več. Seveda sem zmazek pojedla, a je imel grenak priokus razočaranja.

A neuspeh, je rodil uspeh. Življenje nam včasih daje lekcije nevedoč. Ko padeš, moraš vstati in poskusiti znova. In če ponovno padeš, moraš pasti bolje, saj tudi padci prinesejo izkušnje in s tem modrost.

Na omenjeni recept sem ponosna tako zelo, da niti besed ne najdem.

Prvič zato, ker sem ustvarila podlogo brez maščobe, z uporabo tako preprostih sestavin, da svojim prstom nisem morala verjeti.
Drugič pa zato, ker sem za filo uporabila preproste sestavine, in sladkobo ter rumenkasti(ala jajčni) izgled pridobila s svežim sadjem.

Omenjene sestavine lahko v količini varirajo, saj je odvisno, kakšne velikosti pekača uporabite ter sadja. Odvisno pa je tudi od preference ali imate rajši bolj debelo podlogo ali bolj tanko. Sama imam rajši tanjšo, saj uživam v fili :)

RECEPT ZA PONAREJENO VEGAnSKO SIROVO/SKUTNO TORTO (pekač cca 18 cm)

PODLOGA:
50 gramov prosa zmletega v moko
1-2 medjool datlja + malenkost napitka ali vode za lažje miksanje
1 zavitek vanili sladkorja
gramček vanilije
nekaj cimeta

Proso zmeljemo, vsešamo preostale suhe sestavine, zmiksamo datelj v pasto (lahko z napitkom lahko brez odvisno kakšen mikser uporabljate- jaz imam palični mešalnik in mi je po tem ko sem zmiskala dva datlja, še ostala pasta, uporabila sem jo le nekje polovico, zato pasto ešanici moke dodajamo po žličkah). Z nekaj malega paste najprej umešamo testo. Pasto dodajamo po potrebi. Pridobiti moramo kompaktno maso, spominjati mora na testo za piškote, skratka imeli boste občutek, da delate z krhkih testom.
V vnaprej namazan pekač s kokosovo mastjo, s prsti razporedimo testo po dnu pekača.
V neogreto pečičo postavimo pekač. Med tem časom pripravimo filo; če nam priprava vzame več časa, temperaturo pečice ugasnemo ko le-ta doseže nekje 130-150 stopinj, a še vedno pustimo prižgan ventilator.

KREMASTA FILA:
200 g tofuja
1 večja zrela banana
2 srednji mandarini
50 gramov prosene moke
1 zavitek vanili sladkorja
3/4 čajne žličke agarja v prahu

Vse sestavine razen tofuja in agarja, zmiksamo v gladko zmes. Dodamo moko in agar. Premešamo. Zmes ne sme biti tekoča, a malo kompaktna. Približno take gostote kot je za mafine.Iz pečice vzamemo pekač. Ponovno premažemo robove pekača z mastjo (uporabimo "čopič"). Napolnimo z maso, potolčemo pekač ob pult, da se enakomerno porazdeli masa. Pečemo v pečici na 180 stopinj toliko časa, da se zapeče. Ne držite me za besedo- nisem gledala na uro- ugibam, da sem pekla cca 20-30 minut.
Ohladite, in jo nato pustite počivati čez noč v hladilniku (ali vsaj od 8-12 ur)

OPOMBA: ne skrbite, če bo počivala čez noč, okus banane sploh ne bo zaznan.



STROŠKOVNI IZRAČUN:
- 2,5 evra za sestavine

KALORIČNI ZALOGAJ
iz omenjenega premera sem dobila nekje 6 enakih kosov; na enega 150 kalorij

5 komentarjev:

  1. O super zgleda! Mene vedno zanima, kako se dejansko dobi ven nekaj takega z omejenimi sestavinami :) Bravo za izvirno in slastno idejo/sladico! In veš kaj, danes jo spečem, imam vse sestavine doma.
    Jaz pa testo za vse pite po novem naredim tako moka+banana, kar 'zmiksam' v sekljalniku, da pride ven testo. Potem pa to lahko čisto tanko razvaljaš.
    Aja še tole me bega, pri tvoji podlagi je proso surovo ane? Zmlješ ga, pa ne čist v moko?

    OdgovoriIzbriši
  2. Katja, tale napaka me je begala vse odkar sem šla od doma- proso za podlago nujno zmleti v moko. Bom dopisala v receptu.
    Hihi, hvala za namig glede testa. Ponavadi se rajši poslužujem datljev, ker so malce bolj pocasti in držijo fino skupaj. Banano že tako povsod tlačim, da je kakšna sprememba prav fina. Bom pa poskusila tudi s tvojo idejo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za razlago. Sej v bistu je jasno napisan, sam jaz kompliciram. V glavnem sem spekla in tud probala že. Odlična je! Mene res spominja na skuto. Jaz sem dodala v filo še sok pol limone, da mal na kislo bolj potegne. Vsekakor jo bom še večkrat nardila. Ja tale datljeva pasta je super, tud jaz vidim da dobro veže. Hvala in veselo ustvarjanje še naprej.

    OdgovoriIzbriši
  4. O super hvala za tale recept, deluje tako simpl da ga še jaz naredim ob priliki ... se pridružujem Katji, tudi jaz imam raje malo bolj kislo varjanto ...
    Sem vesela, da uživaš v ustvarjanju in deliš z nami, res. :) Napake pa pač morajo biti na poti do perfekcije. Sicer si pa vedno pravim, da bolje da uživam, rezultat pa potem že pride kakršen pride. Ne rata vedno, ampak delamo na tem. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ali bo enako dobro, če namesto prosa uporabim proseno kašo?

    OdgovoriIzbriši