ponedeljek, 28. november 2011

Mandljevi kvadratki

Današnji še vedno novemberski recept, ki pa ima kljub vsemu v sebi kanček decembrskega pridiha, je za vse tiste ki, zaradi določenih intoleranc ali alergij ali pa zaradi lastne želje sledite najrazličnejšim svetovno znanim dietam, kažete hrbet ogljikovih hidratom, po domače povedano škrobu.

Recept je tako kot ponavadi enostaven, iz treh(ali dveh, kot želite) osnovnih sestavin, lahko pa ga seveda obogatite po svoje. Sploh v tem predzimskem času s kakšno slastno začimbo ipd.


RECEPT (lahko uporabite podvojeno maso-količine navedene v oklepajih) :

200 (ali 400) gramov moke iz oreščkov (mandlji, lešniki, orehi,..)
200 (ali 400) ml kokosovega mleka
1 (ali 2) zavitek/-ka vanilin sladkorja, ki ga lahko v celoti tudi izpustite, saj kokosovo mleko doprispeva k sladkemu in aromatičnemu okusu, lahko pa ga še vedno nadomestite z začimbami kot so klinčki, cimet, muškatni orešček, kardamom, vanilija v prahu, lucuma v prahu, limonina lupinica, eterična olja pomaranče ipd.
cca 2 (ali 4) žlici/-e vode

Moko iz oreščkov lahko kupimo (npr. v Lidlu) ali pa si jo nameljemo doma sami. Moki dodamo sladkor, mleko in premešamo. Če je masa pregosta, dodamo še vodo postopoma po žlicah.

Maso razporedimo po peki papirju na ravnem pekaču (kot je priložen štedilnikom) enakomerno. Pomagamo si z mokro lopatko.

Pečemo na 180 stopinjah vsaj 20 minut.

Po tem času pečeno maso skupaj s peki papirjem predenemo na rešetko, da se shladi in pri tem ne "zašvica". Ohlajeno razrežemo na kvadratke. Shranimo jih v pločevinasti škatli, ki jo nekaj dni pustimo odprto v omari, da se kvadratki nekoliko izsušijo, a še vedno ostanejo sveži. Namreč recept ne vsebuje niti grama moke, za oreščke pa vemo, da ohranjajo dolgo vlago.



IZRAČUN STROŠKOV ZA SESTAVINE:

Na prvi pogled gre za nekoliko dražji recept kot smo ga na Vegi navajeni, a je treba sledeče upoštevati- z manjšo količino boste hitreje in veliko dlje siti, kar nanese na enostavno izračunico, da niste odšteli prav nič več kot ponavadi.

Opozoriti moram tudi na visoko vrednost maščob:

100 ml kokosovega mleka jih ima 20 gramov.

100 gramov oreščkov pa od 50- 60 gramov.

Gremo dalje.

Če uporabimo originalno, nepodvojeno količino, nas:

- 200 gramov moke oreščkov pride 2€

- 200 ml kokosovega mleka 1€

- vanilin sladkor nekje 10-15 centov

Slasten tek želim!

Ni komentarjev:

Objavite komentar