četrtek, 17. november 2011

Proseno-koruzni vaflji brez (koruznega) škrobaNedolgo nazaj (nekaj mesecev, sem objavila svojo prvo po-iz-kušno vafljev). In čeprav nikoli nisem zares jedla belgijskih vafljev, sem bila nekoliko razočarana. Pa ne nad okusom, njihovo prikupnostjo ali pa priročnostjo, temveč nad samim pekačem. Pekel je neenakomerno, preveč agresivno, predvsem pa so se vaflji pritrdili na zgornjo plast pekača. Tako zelo nekul!!

Še enkrat znova sem dobila v poduk lekcijo, da je kakovostna oprema v kuhinji za bleščeče rezultate, nujno potrebna. Pa ne da bi bila pri nakupu gorenjsko razpoložena, problem je v vsej ponudbi naprav in proizvajalcev. Toliko podobnih produktov, da se kvaliteta in informacije o njej kaj hitro porazgubijo in vsi skupaj le še skomignejo z rameni, da razlik ni. Razlike pa vedno so!

In je padel ponoven nakup. V isti trgovini. In nakup je uspel! Pekač je fenomenalen, in ga toplo priporočam. Seveda priporočam po nakupu, da ga pustite doma prižganega na najvišji stopnji kar dvajset minut, da se fino razgreje, nato utopite plošče v kokosovi maščobi in zopet razgrejete kot le lahko. Šele nato se polotite peke prvih vafljev, ki pa jih seveda zavržete. Potlej pa se prava zabava šele začenja.


Še predno razkrijem sestavine današnjega recepta, naj opomnim, da informativni izračun o cenah sestavin, vedno kujem na podlagi trgovinskih sestavin. Kaj to pomeni? Seveda je logično, da je nakup pri kmetu najbolj super, ampak bodimo realni- večina se tega ne poslužuje. Gre za razne polemike, ki se razlikujejo od posameznika do posameznika, zato iščem v trgovinah vedno najboljše, tako kvalitetno kot cenovno gledano, zgolj iz enega samega razloga- da jasno in glasno damo svetu vedeti, da je veganstvo zelo u izi in otročje lahkotno :)

RECEPT za dva manjša vaflja:


40 gramov prosa zmletega v moko
40 gramov koruznega zdroba
mali ščepec pecilnega (lahko izpustite) ali pa sodo z baobabom
začimbe uravnavajte po okusu(moje:cimet, klinčki, kardamom, vanilija v prahu, lucuma v prahu)
1 dcl toplega napitka


Proso skupaj z zdrobom zmeltjemo v kavnem mlinčku. V posodi moko zmešamo s preostalimi suhimi sestavini. Premešamo. Medtem pogrejemo do toplega napitek. Vmešamo, premešamo. Pustimo stati vsaj deset minut pokrito, da se sestavine napnejo. Medtem razgrejemo pekač. Po potrebni premažemo s kančkom maščobe. Uporabimo čopič, ki ima vlakna iz naravnih materialov, v nasprotnem primeru se nam lahko ščetine požgejo (vem iz lastnih izkušenj).

Mešanica prosa in zdroba je nujna, če ne uživamo škrobov(rižev, tapiokin, koruzni, kuzu), predvsem pa izredno zdrava. Povrh vsega vaflji dobijo prikupno jajčno barvo. Nenazadnje pa je proso osnovno, prvotno žito, ki smo ga jedli na področju današnje Slovenije, še predno smo sploh vedeli, kaj pšenica je. Zato priporočam, da svoje omarice izpraznite vseh glutenskih žit in jih nadomestite z "našimi": proso, ajda, koruza. Sem ter tja pa za spremembo kakšna kvinoja, amarant,...

Vaflji so kompaktni, hrustljavi in so, ko jih ohladimo, prijetna popotnica v službo, šolo ali pa kot malica našim potepanjem. Namažimo jih s slanim ali sladkim namazom, okusni so tudi brez vsega, predvsem pa izredno nasitljivi.

Ponudite jih kot enega izmed obrokov sami sebi, partnerju in predvsem otrokom.

STROŠKOVNI IZRAČUN: 60 centov
KALORIČNI IZRAČUN: cca.350 kalorij

Naj vam teknejo :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar