ponedeljek, 18. oktober 2010

Kostanjeve veganske poslastice



Le malo nas je takih, ki jeseni ne pozdravimo z vsaj eno porcijo kostanja. Nekateri ga imajo radi pečenega, drugi si rajši privoščijo kuhanega. Doma ali mimogrede stojnice. Najstrastnejši oboževalci gredo ponj celo v gozd in domov navlačijo polne vreče. Lahko ga zamrznemo- olupljenega ali kar celega. Za dolge zimske večere.
Kulinarično je kostanj živilo, ki je primerno za velik spekter uporabe. Z njim naredimo znan kostanjev pire; zaradi svoje škrobnasti čudovito nadomesti moko v pecivu, lahko pa preprosto popestri včasih že malo dolgočasno tradicionalno rižoto.
Najbolj znana jed ne sicer iz kostanja, ampak kostanjeve moke je Castagnaccio. Originalno veganska jed z omenjene moke, vode, olivnega olja, sladkorja in začimb. Sama sem si jo drznila malo prikrojiti po svojih željah.



Tako so se v mojem Castagnacciu znašle naslednje sestavine: pretlačeni kuhani kostanji, dva deci riževega napitka, datlji, žlička javorjega sirupa(za tiste bolj sladkosnede), tofu, cimet, kakav, vanilija in rum. Ko sem dobila gosto zmes, sem jo zlila v pekač in pekla kakšnih trideset-štirideset minut. Na vrhu je fino, če se naredi skorjica, notranjost pa se mora mali izsušiti. Tortici sem ohladila za kakšnih dvajset minut in postregla.



Naslednji eksperiment pa so bili kostanjevi piškoti brez moke. Edina napaka je bila, da sem dodala preveč vode, zato so tudi le stežka obdržali obliko. Poleg pretlačenih kostanjev, vode, cimeta, vanilije, datljev, sem dodala še žlico kostanjeve moke in žlico kokosove moke. Bili so neglede na strukturo fenomenalni,, vendar ne vem, kako bi preživeli noč. Namreč vsi so izginili v trenutku.



Zelo zanimiva sladica, ki ne potrebuje kuhanja, pa je tudi kostanjev mousse. Zopet pretlačen kostanj, svilnati tofu(lahko tudi navadnega, a bo v tem primeru morda dobro dodati kakšno tekočino), začimbe, sladilo po želji in hop v hladilnik za kakšno urico ali dve. Čudoviitoo!

1 komentar: