torek, 16. avgust 2011

Čokoholično sladko iz 3+1 sestavin!

V filmu Čokolada je prav čarobno prikazan svet čokolade. Z njim lahko zdraviš vse tegobe, odpraviš kriv nasmeh in v ljudeh vzbudiš pozabljeno. Čokolada v pralinah, čokolada v tablicah pa v vroči čokoladi... čokolada v pecivu.

Ko takole gledam fenomenalno Juliette Binoche, me kar prime, da bi tudi sama lahko s svojimi dobrotami v kaki uličici s prijetnim vonjem in še boljšim okusom, pričarala nasmeh in morda poskrbela, da tiste tegobne skrbi izginejo. A ko se zasidram spet v resničnost, mi ostanete zvesti bralci, s katerimi želim deliti tudi današnji res sila (le kdaj to niso, kaj?) preprost recept. Sestavine, ki jih imate (pa če ste vegani ali ne) vedno doma.


Za 2 PORCIJI, srčkasta modela :
70 gramov riževe moke
70 gramov temne čokoladne ploščice (60-70% delež kakava)
cca 150 ml (čokoladnega) napitka
+ ščepec sode bikarbone

Najprej stopimo čokolado nad vodno kopeljo. Moko, ščepec sode premešamo. Ko se čokolada stopi, jo za trenutek odstavimo, premešamo. Toplo (ne vroče!) zmešamo skupaj z moko in mešamo toliko časa, da se čokolada in moka zmešata med seboj. Nato pa napitek(če ne bo že v osnovi čokoladni a navadni priporočam žličko mascavo, tudi drugega lahko,sladkorja) pogrejemo do toplega! Vlijemo v maso in hitro zmiksamo z mešalnikom. Dobiti moramo gladko, dokaj tekočo zmes, ki jo vlijemo v že namaščen pekač in potisnemo v pečico, ki smo jo ogreli na 150 stopinj. Pečemo od 180-200 stopinj 20 minut.


Na tak način bom v teh tednih uporabila tiste velikonočne zajčke, o katerem sem že pisala. Saj veste, dolgouhce, ki jih od velike noči še vedno nisem uspela pojesti. Nisem čokoholik, čeprav obožujem vonj pečene čokolade. Pecivo sem zgolj poskusila,a spekla za druge, in takole povem:

če niste ljubitelj temne čokolade, potem ta recept ni za vas. Uporabe sladkorja, ki ga je že tako dovolj v sami čokoladi, pa ne vzpodbujam. Če želite dosladkajte, a potem izgubite ves okus in namen tega peciva.
Je dekadentno po okusu, je staromeščansko, a nekako plemiško. Če bi ga namazali z marelično marmelado, dobite čudovito imitacijo saharice.

Poigrala sem se tudi s številkami.

EKONOMIČNI IZRAČUN št.1 : 1 EVRO za 2 osebi
 uporabite najbolj cenovno ugodno ekološko čokolado, riževo moko, napitek

EKONOMIČNI IZRAČUN št.2: 50-60 CENTOV za 2 osebi
če uporabite najbolj poceni ne-bio čokolado-mislim,da jo prodajajo v Lidlu za okoli 40 centov

KAJ PA KALORIČNO?
Slaščica spada med bolj kalorične.
Je le sladica pa čeprav ne vsebuje "dodane maščobe", je maščoba prisotna v sami čokoladi v obliki kakavovega masla, zaradi katerega se tudi kalorije kar seštevajo.

Ocenila sem, da se z eno procijo oskrbite s 400 kalorijami. Več kot dovolj maščobe za cel dan, prav tako sladkorja. Naj predstavlja le enotedensko razvajanje, in rajši posegajte po kakšnih bolj zdravih slaščicah, ki jih je na Vegi polno! Ali pa še preprostejše- privoščite si sadno solato ali pa kakšen smoothie.

Ni komentarjev:

Objavite komentar