ponedeljek, 1. avgust 2011

Šalčke s kremastim nadevom

Živeti z alergijami, intolerancami je hudo in zna biti izzivalno sploh v naši mali državici, kjer preko pšeničnega kruha ni videti obzorja. Že prejšnjič sem zapisala, da sem dobila tiho prošnjo po ustvarjanju brez nekaterih sestavin. Te pa so:
- koruza (tudi koruzni škrob, sladilo, moka)
- kokos (tudi kokosovo mleko, maščoba, moka)
- pecilni prašek in vinski kamen, saj vsebujeta koruzni škrob
- sadje
- gluten
- določenih začimb- cimet, vanilija, muškatni orešček
- orečkov, semen


In ko se nekdo name obrne s tako prošnjo, jo uslišim, če le lahko.
Dotična oseba je v obdobju, ko je izgubila veliko mišične mase(že tako je bila vitka), ima določene probleme, katere že razrešuje, a do takrat mora seveda biti telesno aktivna, službeno aktivna, in če se počuti "podhranjeno", saj telo ne absorbira makro in mikroelementov pravilno, je zatorej "močna" hrana pri njej še kako potrebna. Ker uživa dokaj male porcije, je zatorej v majhni količini potrebno skoncentrirati veliko kalorij. Nekaj kar v telesu ne obtiči, je hitro prebavljivo in ne povzroča dodatnih težav.

ŠALČKE (2 porciji=2 večji šalčki), kot so bile ob pogledu imenovane, so sila preproste, hitro narejene, z enostavnimi sestavinami.

Ustvarjanje z riževim škrobom je v izziv, saj nima istih lastnosti kot koruzni. V hiper, supermarketih je možno rižev in tapiokin škrob dobiti med policami z azijsko prehrano. Imenujeta pa se zavajajoče- namreč z riževo in tapiokino moko.

RECEPT (2 večji šalčki ali 4 manjše) :

4 (solidne) žlice riževe moke
4 žlice riževega škroba
3 žlice margarine
3 žlice napitka po želji
1 zajetna žlica sladkorja

POSTOPEK: moko, sladkor in škrob zmešamo skupaj, dodamo margarino, premešamo z žlico. Dodamo napitek(okus je po želji), zmešamo z žlico in se nato lotimo gnetenja z roko. Masa mora priti v kup, torej kepo. Razdelimo na dva dela (ali štiri), in se poslužimo pekačev za mafine (ne silikonskih). Če imate standardne pekače (12 mafinov) pridejo 4 šalčke. Maso razporedimo po robu celotnega pekača za en mafin. To delamo s prsti. Nič ni potrebno namastiti, saj je dovolj margarine že v sami masi.
Pečemo v pečici, da porjavijo (več ali manj 20 minut)

Ko se pečejo, se lotimo priprave NADEVA:
200 ml rastlinskega napitka po želji
1 in 1/2 žlica riževega škroba
2 žlici sladkorja
res mikromalo kurkume, zgolj malenkost (lahko izpustite)

V deci tekočine razmešamo do gladkega škrob, kurkumo in sladkor. Vlijemo k preostali tekočini in kuhamo tako kot kuhamo katerikoli puding. Pustimo, da se ohladi. Nato pa zmiksamo še s paličnim mešalnikom, da dobimo lepo gladko zmes.
Če želimo čokoladno zmes, dodamo kakav ali stopljeno čokolado.

Že spečene in ohlajene šalčke, predenemo na krožnik, napolnimo s filo, okrasimo, ohladimo v hladilniku in postrežemo. Lahko jih jemo kar tako, da jih vzamemo v roke, in zagrizemo... lahko pa se poslužimo bolj finega načina in se jih lotimo z vilicami. Kar vam je ljubše :)

Seveda, če lahko uživate zgornje "prepovedane" sestavine, se jih poslužujte tudi v tem receptu. Dodajte začimbe, zamenjajte sestavine (npr. škrob s koruznim), itn.



Za konec pa še slike SESTAVIN:





rižev škrob, imenovan v trgovinah kot moka:



Ni komentarjev:

Objavite komentar