sreda, 3. avgust 2011

Zloženka iz 100% koruznih palačink

Današnja jed je nekako vizuelno zavajajoča.
Je sladica, a o kakršnemkoli sladkorju ne duha ne sluha.
Je palačinkasto, a niti ni.
Je marmeladno, pa marmelade sploh ni vmes.

In kaj je potem?


Pravim ji kar zloženka. Takšna kot bi morala biti prav vsaka. Zakaj ne bi ljudje končno radi jedli zdravo in dojeli, da je polnovredno okusno, bolj slastno in ob tem ne samo da ne škodujemo sebi, na koncu dneva nam v žepu ostane tudi denar.

Koruzni zdrob je nekaj kar ne kupujem, a imam vedno v omari. Jah, to je tako, če ne živiš sam. Vedno se kaj najde, ki je kupljeno z dobrim namenom, a potem ostane nedotaknjeno. In ker je hrana zlata vredna, jo tudi nikoli ne mečem stran, pa čeprav že poteče rok, a ostaja neoporečna. Skratka, da se ne bi takšna zgodba z rokom zgodila tudi z zdrobom, sem ustvarila takšen recept.

OSNOVNI RECEPT, ki mu sledi pojasnilo:
koruzni zdrob
tekočina (napitek ali voda)
sadje po izbiri

Najprej pripravimo marmelado, ki to ni:
Zmiksamo poljubno sadje. Predenemo v ponev. In samo toliko pokuhamo, da se zgosti, odda malo tekočine. Kakšne 3 minute bo dovolj. A je odvisno od sadja- bolj kot je vodeno, dlje bo trajalo.
Lahko si pripravimo več različnih "marmelad" in ustvarimo zanimive mešane okuse zloženke.

Zdaj tako. Odvisno kakšne "palačinke" boste spekli. A sama sem za svojo 1 malo palačinko potrebovala 1 žlico zdroba, ki sem ga razmešala v 4 žlicah tekočine. Pustila minuto do dve, da se je napelo. Vmes sem prižgala toaster, ki je imel spodnjo ploščo ravno, zgornjo pa rebrasto. Lahko se poslužujete tudi ponve, a struktura morda ne bo enaka (dalje v pojasnilu). Nato pa sem, po občutku dodala mešanici še malo vode, oblikovala v toasterju z žlico krog. Če so pri oblikuvanju težave-samo malce polijte mešanico z vodo in oblikujte. Pečite(odprti toaster) dokler zmes ni toliko kompaktna, da jo lahko z lopatko obrnete. Nato pa obrnite, pokrijte z zgornjo ploščo toasterja, da se oblikuje rebrasti motivček. Nato pa ponovno obrnite palačinko z istim namenom. Medtem, ko se ena palačinka peče, pripravite že nasednjo.
Lahko pa si olajšate delo in določeno količino zdroba prelijete s tekočino. Sama sem počela tako, ker sem želela približno enake oblike palačink.
Zdaj pa vzamemo krožnik, ga premažemo z malo marmelade, položimo na to ravno pečeno palačinko, in ponavljamo postopek.


Pa ZDRAV TEK ;)

Ni komentarjev:

Objavite komentar