sreda, 18. maj 2011

5-minutna marmelada

V trgovinah le stežka dobiš (oz. je ne) ekološko 100% marmelado ali pa vsaj takšno, ki ne bi bila zasičena s sladkorjem in oznanjala, da je sadni delež zgolj 15 odstotkov. Hm?? Zakaj si potem na kruh ne bi kar vsula sladkor in tako privarčevala pri denarju.


In kako delam marmelado sama? Takšno BREZ sladkorja!

Najprej potrebuješ sadje. Zrelo, dišeče, sočno, barvito. Seveda ekološko je najboljše. Ampak če delaš male korake k bolj zdravi prehrani, potem bo trgovinsko tudi zadostovalo. Poljubno sadje najprej našpričaš z Oprah sprejem. Sprereš in zmiksaš.

Zmiksano zmes predeneš v lonec skupaj z: v deci do dva raztopiš na 500g sadja 1 čajno žličko agarja v prahu.
Prižgeš plin in pustiš ravno toliko da malo vre. Vmes mešaš. Po petih minutah (da 1,2,3,4,...5!!) ugasneš. Se malo mešaš. Predeneš v dva kozarčka cca  oba po 300g. Zapreš in pustiš čez noč na kuhinjskem pultu. Naj se počasi ohlaja.


Če želiš lahko dodaš tudi kakšne začimbe npr. vanilijo, cimet,..
Takšna marmelada bo imela življenjsko dobo vsaj en teden, najverjetneje tudi kaj več. A pri meni izgine izredno hitro.

In kaj je tako dobrega pri njej? Sadje ni predolgo izpostavljeno vročini. Prav tako pa lahko vedno zamrznete svoje najljubše sadje, ga odtajate, zmiksate in imate tako tudi v zimskih mesecih lastno marmelado.

Npr. zaželela sem ji jagodne. Kupila trgovinske jagode, plačala za košarico 1 evro. Mislim, da se računica izide. Jagode so bile sladke, privarčevala sem tako denarno kot tudi naredila korak več za zdravje.

3 komentarji:

  1. Kje se dobi ta Oprah sprej?

    OdgovoriIzbriši
  2. Narediš ga kar doma :) Takole gre:
    http://www.mojekosvet.com/2009/11/sprej-za-odstranitev-pesticidov-s-sadja-in-zelenjave/

    Tej mešanici manjka le še nekaj kapljic izvlečka grenivkinih peščk. Tako je v originalu. Sem namreč gledala to oddajo z Oprah in vem iz prve roke. Seveda lahko izpustiš, a je učinek večji.

    Lp

    OdgovoriIzbriši