četrtek, 19. maj 2011

Češnjeva torta

Če spremljate Faebook dogajanje, potem že veste, da se je spekla Schwarzwald tortica ali Češnjeva tortica.


Ker se mi je izredno mudilo, sem sestavine hitro spravila vkup, spekla in še hitreje premazala s smetano. Hladila za par uric in postregla.

Recepta nisem črpala iz nikjer drugje kot iz lastnih rok. Seveda v kuhinji rada tvegam, rada se poigram s količinami in imam kuhinjo za nekakšni lastni eksperimentalni laboratorij. Velikokrat gre kaj narobe, a največkrat večinoma bolj ali manj uspe, karkoli že ustvarjam. In zato tudi težko verjamem, da so tam ljudje, ki se kuhinje bojijo, ki morajo imeti točne mere za vse, ki so brez recepta izgubljeni in ki se pritožujejo, da ne znajo prirediti količin za več ali manj oseb ipd. Če si le kje lahko do konca drzen in brezobziren je to ravno v kuhinji. Če imaš srečo, potem okoli tebe stalno ne opleta nekdo, in imaš mir...


Če je še kdo tam zunaj kuhar v hiši, potem mi lahko pomaga? Ali sem samo jaz, ali pa dejansko sovražim vprašanje "Kaj bo pa danes za kosilo", ko še niti zajtrk ni mimo? Samo sprašujem, kako zelo čudna ali normalna sem? Kajti, kaj bo, se mi poroji šele ko se pripravim k stvari. Saj rada kuham, ampak nočem pa biti stalno z mislimi tam, za lonci.

200g bele pirine moke
soda bikarbona
2 žlici kokosovega sladkorja
3 žlice pravega kakava v prahu
2 žlici kokosovega masla
rum
cimet, vanilija, limonina lupinica
2 deci rastlinskega napitka
125 g riževega jogurta/deserta z okusom vanilije
(žlica Baobaba)

Sestavine med seboj zmešamo, predenemo v pekač cca 18cm. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah. Ohladimo in prerežemo ter namočimo s sokom vloženih češenj obe polovički.

NADEV:
kozarec vloženih češenj (v sezoni sveže)
sojina sladka smetana za stepanje 300g, ki jo ohladimo čez noč ali pa na hitrco v zamrzovalniku

Smetano stepamo. Polovico prišparamo za zunanji premaz. Preostalo polovico pa razdelimo na približno dva dela. In s prvim delom namažemo spodnjo plast. Posujemo s češnjami. In zdaj z drugim delom polovičke premažemo dane češnje. Zdaj pokrijemo z drugim delom testa. In premažemo s preostalo smetano. Okrasimo z nekaj češnjami in ohladimo za vsaj tri ure, najboljše čez noč.



1 komentar:

  1. Joj, tole pa RES okusno izgleda, mmmm mmmmmm:)
    A veš da ti kar zavidam, da imaš tako voljo in talent za peko :) Jaz sem bolj za kuho, no sladice definitivno raje jem zunaj ... že zaradi količine. Mislim, če bi sama pekla torte, bi kmalu potrebovala novo garderobo :))
    No ampak tvoji sostanovalci so lahko hepi, da te imajo :)

    OdgovoriIzbriši