ponedeljek, 2. maj 2011

Vroča čo-kuzu-lada

Vroče čokolade so res spekter različnosti v dveh lastnostih: čokoladi in vročemu napitku! Nato pa domišljija nariše lastno pot. Če ste si ogledali film Čokolada, potem veste, da čili ni nič novega v tem toplemu napitku. Spodbudi pozabljene čute in napolni z energijo. Mi danes tako daleč ne bomo šli. A še predno se obrnemo na recept, poglejmo v zgodovino vroče čokolade.


Poznali so jo že pred 2.000 leti. Najbolj znani Azteki pa so zvarili prvo 1400 let pred našim štetjem. Bila je zelo pomemben del obreda. Evropejce pa so z njo seznanili prebivalci današnje Mehike. Zanimivo pa je, da je bila sprva mišljena zgolj za zdravljenje trebušnih težav, medtem ko bi jo danes, ko je kar popularna pijača sploh v hladnih dneh, marsikdo označil kot nezdravo. In kako je prišla od pijače z zdravilno močjo do presladkane, prepovedane slasti sploh za kakšne, ki bi radi izgubili kilograme.

Napake, ki jih dela zahodnjaški svet so tako zelo očitne, a tako z lahkoto spregledane. Vroča čokolada v vrečki, ki vsebuje emulgatorje, pa pol preveč sladkorjev, je seveda napredek civilizacije.

A ni vse tako črno. Obstajajo tudi bolj zdravi načini priprave. Ki so hitri in otročje enostavni.

Koruznemu škrobu v njih obrnemo hrbet. Lahko pa tudi ne. A izberite vsaj organsko pridelanega.
Vzamemo presni kakav, za lažjo denarnico bo zadostoval tudi kakšni bio 100% kakav, npr. iz DM-a.
Sladkor bomo nadomestili z dvema koščkoma temne čokolade. Lahko je takšna temna s pomarančo, malino, skratka izberite sami.
Mleko nadomestimo z rastlinskim napitkom.
Za učinek škroba pa se poslužimo kuzuja. Kuzu ali kudzu je zgoščevalno sredstvo, ki prihaja iz Japonske, pridobiva pa se iz posušene korenine rastline Kuzu. Poleg zgoščevanja pa naredi sploh pri ocvrti hrani prijetno hrustljavo skorjico. Uporaba kuzuja je sila preprosta. Raztopimo ga v mrzli tekočini, nato pa dodajamo juham ipd. za zgostitev ob koncu kuhanja.

Za eno osebo vročega napitka potrebuješ:

200 ml rastlinskega napitka po želji (ovseni za sladkosnede)
1 zajetna žlica kuzuja
1 čajna žlička kakava v prahu
2 koščka temne čokolade(po potrebi)

Kuzu raztopimo v deci rastlinskega napitka. Drugi deci pa vlijemo v lonček in postavimo na štedilnik. Ne prižgemo še štedilnika. V miru raztopimo kuzu s kakavom v prahu. Skratka mešamo. Ko se je kuzu raztopil, prižgemo štedilnik in vlijemo mešanico k napitku in dodamo koščka čokolade. Mešamo, in pazimo, da nam ne zavre preveč.
Namreč kar sem opazila je, da kuzu bolje zgosti, če je temperatura malo pod vreliščem.
Ko dobimo gosto zmes, jo prelijemo v skodelico in počakamo, da je primerna za pitje- torej topla. Če bomo pustili napitek shladiti do konca, bomo lahko(ni nujno, odvisno od količine kuzuja, ki smo jo uporabili) dobili nekakšen puding, kar pa tudi ni slabo, kaj ;)

Postrežemo npr. zvečer z domačimi kukiji in uživamo na polno.


1 komentar: