četrtek, 7. julij 2011

Kokosov puding s podloženim rižkom

Včasih ljudje iz najrazličnejših razlogov shujšajo.
In včasih je za nekoga, ki shujša par kilogramov,  to že več kot preveč, sploh če je že tako zelo slabe konstrukcije.
K shujšanju pripomorejo predvsem hude bolezni, stres, tudi psihološke bolezni, ki se manifestirajo v obliki anoreksije in še je tega.
Včasih je dovolj, da nekomu nakažemo, da je shujšal, in že bo pojedel kaj več. Včasih pa ljudje nimajo niti apetita, niti želje po hrani, ali pa so z izredno malim volumnom hrane, siti.

In zato je še kako potrebno, da ljudje okoli njih poskrbijo za slastne jedi, ki pa so tudi prikrito kalorične.


Zato danes tisti, ki ne prenesete maščob v hrani, glejte stran. Namreč recept ne temelji na filozofiji 80-10-10, a temelji na filozofiji- premalo hranilnih snovi škodi. In če se nekdo tega ne zaveda, a nujno rabi kilogramček več, saj drugače ohlapne roke kmalu postanejo zgolj koža in kost, je pač treba povedati bele laži in jih oskrbeti z makroelementom, ki vsebuje največ kalorij na en gram in to so maščobe.

Seveda ni vsaka maščoba dobra maščoba. In zrediti se s slabo maščobo hitro? Bolje, da je ta proces postopen, in da vsebuje kar se da največ kvalitetnih sestavin. Torej smokiji, čipsi ipd. odpadejo.

Recept je sila preprost. Hitro narejen in okusen.

Skuhamo rižek- katerikoli. Oz. če nam ostane od kosila še toliko bolje, ga lahko preprosto takoj uporabimo.
Nato pa na kokosovem mleku, ki mu lahko dodamo še malo drugega napitka, skuhamo puding. Sama vsebino škroba zmanjšam za nekje polovico, dodam zgolj žlico do dve mascavo sladkorja, še raje datljevo pasto ali pa kupljen datljev sirup, in še predno dodam škrob k tekočini, raztopim dve vrstici temne čokolade. Zgolj za dodatni kalorijski zalogaj.


Seveda se puding ne bo zgostil tako kot ponavadi zaradi zmanjšane vsebnosti škroba, ampak če bo sladica stala v hladilniku čez noč, bo puding postal puding :)

V prozorne kozarce namečemo riž-ja, namečemo. Nič ga ne poravnamo z žlico in podobo. Kot pade, pade. Zakaj? V naprotnem primeru se bo preveč zbil skupaj. Naložimo riža v kozarčke po lastnem okusu. Lahko več, lahko manj.


Prelijemo s kokosovim pudingom, okrasimo poljubno in zdaj lahko pojemo malce bolj tekočo a toplo različico kakšno uro za tem, lahko pa se posladkamo šele, ko se puding strdi. Lahko pa preprosto vmešamo več škroba in čakanje odložimo :)

Ni komentarjev:

Objavite komentar