ponedeljek, 22. avgust 2011

Slivovi cmoki brez glutena, brez škroba s posipom (soparjeni)

Pred enim letom sem se sladkala še s pirini cmočki in z vami delila spomine iz otroštva.
Od takrat do danes se je marsikaj spremenilo.
Najbolj očitna sprememba je prehod na brezglutensko prehrano.
In ker sem mnenja, da ni nič nemogoče, sem se odločila poustvariti čisto lastni avtorski recept.
Čeprav prebiram tuje bloge, se dopisujem s tujini blogarji, se mi zdi kot da stalno drug drugega posnemamo. Prav z veseljem prebiram besede nekoga, ki mi ponudi nekaj novega, svežega, ustvarjalnega.
Enačba sladkor + maščoba + glutenska moka postaja tako zelo dolgočasna. Prav je, da spoštujemo tradicijo, a čas je, da se ustvari novo.

In ko zasledujem, kako bodo po OŠ uvedli tradicionalni zajtrk-med, kruh, mleko in jabolko, se vprašam, koga imajo za norca. Vse lepo in prav, a tradicionalni zajtrk bi lahko predstavljala tudi kuhana prosena kaša, ki bi imela za popestitev kuhane koščke sadja, obogatena s cimetom, vanilijo, tudi medom, in ob strani sveže jabolko, ki bi mu lahko družbo namesto mleka (če že mlečni izdelki morajo biti) delal nehomogeniziran jogurt.

Recept sem preizkusila do sedaj trikrat. A sem v obdobju, ko bom kuhala bolj malo, sezona sliv pa gre počasi proti koncu, zato sem se ga odločila deliti predčasno. 

Cmoki so:
- brez glutena
- brez škroba
- brez sladkorja
- brez maščob
- brez soje
- iz skoraj 100% polnovrednih sestavin


BREZGLUTENSKI CMOKI (za 2 osebi ali cca 9 cmokov):
400 gramov nekuhanega krompirja
100 gramov prosa zmletega v moko od tega 2 do 3 žlice prihranka za oblikovanje
3 žlice koruznega zdroba
cimet
vanilija

Krompir stehtamo, umijemo, in kuhamo z olupkom.
Medtem proso zmeljemo v kavnem mlinčku v moko.
Posebej zmeljemo tudi koruzni zdrob (zakaj, glej opombe).
Kuhan krompir olupimo in pretlačimo. Tlačimo ga toliko časa dokler ne začne "oddajati" škroba. Kar nam bo vzelo nekaj minut. Preizkusimo pa tako, da vzamemo košček, sploščimo med rokami in krompir bi moral zadržati obliko kovanca.
Pustimo, da se krompir nekoliko shladi. V mlačnega začnemo dodajati cimet, vanilijo, vse tri žlice zdroba, po žlicah pa nato doziramo še moko. Ne pozabimo na prihranek vsaj treh žlic!
Testo umešamo z roko, ki bi se moral počasi spreminjati v kepo in obliko tudi zadržati.
Medtem ko nekoliko počiva, pripravimo slive.
Testa ne valjamo!
Med rokami oblikujemo oz sploščimo krog, vmes si lahko pomagamo z moko, nekoliko se nam bo "podiral" a nič zato. Vstavimo slivo, oblikuejmo cmok. Če bomo imeli težave s sprijemanjem in oblikovanjem, si eno roko splaknemo pod vodo in z mokro oblikujemo cmok. Malce moker cmok nato povaljamo v moki.
Saj vemo, ne- moka plus voda je lepilo :)

Cmoke obvezno SOPARIMO cca 10 minut! Ja, če bi uporabili škrob, bi jih lahko kuhali, tako pa bodo v vodi razpadli.

BOŽANSKI POSIP
presni(!) kakav
lucuma
datljev sirup(uvoznik Kalček)

Kakav in lucumo v razmerju 1:1 razmešamo. Posipamo po kuhanih cmokih. Prelijemo z datljevim sirupom.


OPOMBE:
- uporabljala sem dva zdroba. V prvo Ecor koruzni zdrob, ki je instantni, torej dve minutni. Cmoki so bili z njim res enkratni. V drugih poskusih, pa sem uporabila DM-ovega, ki pa sem ga morala zmleti v mlinčku. Če ga ne boste zmleli, znate imeti velike težave pri oblikovanju cmokov, a naredili jih boste vseeno- preverjeno :)

- v testo ne dodajam sladkorja. Če ga želite, ga lahko,a sliva in posip dasta tak okus, da boste popadali s stola.

- posip delajte po navodilih. Ne bo vam žal!

EKONOMIČNI IZRAČUN:
- uporabila sem lastni krompir
- za zdrob sem odštela 500 g 1.30 EUR --- kar nanese 13 centov za tri žlice
- za proso sem odštela cca 30-35 centov
nekaj malega je potem še treba doprišteti za ostale sestavine, a obrok za dva se spusti krepko pod 1EUR

KALORIČNI IZRAČUN:
za eno osebo se obrok giblje od 350-400 kalorij

9 komentarjev:

  1. Zakon recept! :)
    Še "zelena" vprašanja:
    Ali bi lahko uporabil neluščeno proso? Verjetno ne, ampak nikoli ne veš :)
    Kako se soparijo cmoki?

    OdgovoriIzbriši
  2. Veganska po-iz-kušna23. avgust 2011 ob 16:49

    Živjo Aleš,
    uporaba neoluščenega prosa? Nameloma ja, ampak bo struktura potem v ustih zelo groba, grenka, skratka neokusna. Ampak okusi so si različni, lahko poskusiš, zakaj pa ne :)
    Za cmoke sopariti, je potreben soparilnik. Sama ga nimam, imam pa tako globoko posodo in mrežasti vstavek prav za ta namen. Posoda dva v enem bi se lahko reklo.
    Če ne moreš sopariti, potem ti priporočam recept iz prejšnjega, lanskega avgusta, a recept vsebuje glutensko moko-pirino in koruzni škrob pa se cmoki lahko skuhajo v vodi.
    Če te še kaj zanima, pa kar vprašaj.
    Lep pozdrav!
    p.s. hvala za zakon pohvalo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ideja! Ker nimam ne mlinčka ne prosene moke trenutno (jo kupim na eko tržnici- kmetija Rengeo), bom probala pa s koruzno moko (ali kombinacija moke in kor. zdroba), Bom vidla kako bo šlo.
    Jaz pa rada po vrhu potresem cimet in melaso.
    Čez zimo pa delam cmoke s suhimi sadjem (slive ali marelice).

    OdgovoriIzbriši
  4. Veganska po-iz-kušna25. avgust 2011 ob 15:42

    Katja, sporoči, kako ti bo šlo.
    p.s. navdušena nad zadnjim receptom. Ga prilimam na Vego(fb)! No, povezavo, da ne bo pomote hehe
    Saj ne boš jezna, ane :P

    OdgovoriIzbriši
  5. No sem nardila s koruzno moko. Odlični so bli. In kako enostavno za nardit, še dobro da si opozorila, da se nič ne valja testa, ker bi izgubila živce;)
    Tole soparjenje se pa fino obnese, bi se dalo marsikaj na ta način nardit.
    Jaz sem po vrhu potresla zblendane orehe, rožičev prah in mal melase.
    Ja fino za reklamo na Fb, thx :) Če bo več ljudi nardilo domače lučke, jih bodo manj kupovali, kaj privarčevali in pojedli manj slabe hrane ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. Veganska po-iz-kušna28. avgust 2011 ob 13:13

    Katja, super!!! Me veseli, da ti je bilo všeč! Hvala za povratno info!

    OdgovoriIzbriši
  7. Super! Tudi jaz sem na brezglutenski hrani že dobro leto in mi bo tale namig prav prišel!

    OdgovoriIzbriši
  8. Mene pa zanima, kako bi recept uspel, če bi uporabila samo koruzni zdrob. Bi sploh držalo skupaj? Imam še malo pirine moke, če to kaj pomaga ... Namesto sliv bi pa uporabila kar fige, ker imam ravno nekaj viška.

    OdgovoriIzbriši
  9. sem slučajno naletela na ta recept in mislim, da ima krompir škrob, lp

    OdgovoriIzbriši