torek, 01. marec 2011

Zonzani- društvo za zaščito živali ali zgolj utvara humanosti

Zonzani, zavetišče za izgubljene in zavržene živali, je 27.02.2011 na svoji uradni profilni strani Facebook-a objavilo naslednjo novico:
" V preteklih 3. mesecih je v našem zavetišču potekal tako imenovani »pilotski« projekt glede sprehajanj psov naših oskrbovancev. Po tehtnem premisleku in posvetovanju s stroko, smo prišli na idejo, da bi »izšolali« svojo skupino stalnih sprehajalcev naših psov. Lotili smo se tega projekta in po treh mesecih trdega, napornega, predvsem pa skupnega dela, smo dobili svojo prvo stalno sprehajalno skupino, ki je usposobljena za varno, odgovorno predvsem pa enakomerno razporejeno sprehajanje naših oskrbovancev. V tem času smo bili deležni velikokrat neutemeljenih očitkov, češ zakaj so sprehodi samo med tednom čez vikende jih pa ni. V teh vikendih je potekalo usposabljanje naše stalne sprehajalne skupine in žal sprehodov za druge obiskovalce ni bilo. To je bilo s strani potencialnih sprehajalcev razumljeno velikokrat kot neutemeljeno ali celo kot naša samovolja. Vendar prava resnica je bila, da smo usposabljali svoje sprehajalce v dogovoru s stroko in tistimi, ki so to bili pripravljeni storiti na odgovorni in koordinirani način. To pa je vsekakor v največjo korist prav vseh oskrbovancev zavetišča, kar je bil tudi osnovni namen projekta – enaki pogoji za vse živali.


Naš skupni projekt stroke in stalnih »izšolanih« sprehajalcev je uspešno prestal fazo testiranja in bo v praksi zaživel 1. marca 2011. To pomeni, da od tega datuma naprej psov iz našega zavetišča ne bo mogoče več sprehajati drugim kot naši stalni skupini sprehajalcev. Verjetno bo marsikdo pomislil, da s tem ukinjamo sprehode za pse, vendar to ne drži. Sprehodi bodo, vendar jih bodo opravljali le strokovno usposobljeni stalni sprehajalci. V praksi pa to pomeni, da bodo vsi »kosmatinci«, ki so naši oskrbovanci imeli glede tega iste pogoje. To pa je seveda najpomembnejše, korist bodo imeli vsi psi oskrbovanci zavetišča, tudi tisti, ki prej zaradi takšnega ali drugačnega vzroka niso bili »sprehajani« skoraj nikoli.


Hvala za razumevanje - zavetišče za živali Zonzani"


Kot je lahko razvidno iz zgornjega besedila, ni nobenih navedb na kakšni osnovi so bili stalni sprehajalci izbrani, kakšen tečaj so opravili in katera stroka je pri tem posredovala. Tako meni kot vsem ostalim ljubiteljem živali, se je pojavila in izrazila želja, da Zonzani svojo odločitev utemelji. Namesto tega pa je urejevalec spletnega profila odreagiral osebno, napadalno, skrajno žaljivo do vseh tistih, ki so si upali postaviti vprašanja. Predvsem moram pri tem izpostaviti Tayo Portman, ki je bila ena izmed najbolj vztrajnih, saj je zaradi stalnega izmikanja Zonzanija na vprašanje, kdo so ti opevani sprehajalci, kakšne pogoje so morali izpolnjevati in kdo jih je šolal, upravičeno javno oznanila, da se bo morala zateči k informacijski pooblaščenki, če omenjeno društvo ne bo podalo informacij javnega značaja.


Zonzani je namesto, da bi preprosto odgovoril na podana in utemeljena vprašanja vseh sodelujočih, rajši začel javno gonjo proti udeležencem in pri tem neutemeljeno dvomil v strokovnost, izobraženost in izkušnje sodelujočih, ob vsem tem pa nikoli navedel h kakšni stroki oz. "stroka", kot so jo sami navajali, se je zatekel.


V poznih večernih urah 28.02.2011 je Zonzani izbrisal vse pereče komentarje.


Upravičeno se postavlja še zadnje vprašanje.

Zakaj so bili potrebni takšni obrambni mehanizmi s strani Zonzanija, če je njihovo delovanje transparentno, v skladu z vsemi standardi in v duhu za dobrobit živali?


Alenka Bidovec, ustvarjalka bloga Veganska po-iz-kušna

6 komentarjev:

 1. določeni komentarji [sicer Zonzanijevi] so še na njihovi strani in tudi tisti nič manj napadalni..

  Zmrazi me, ko vidim takšen odnos in sploh menje Zonzanija, da ljudje škdoimo psom in mačkam v zavetišču s svojim nestrokovnim odnosm..

  ???

  OdgovoriIzbriši
 2. Za njih so živali BIZNIS in nič več kot to. Naredili bodo VSE da prikrijejo svoja slaba dejanja in iz tega povlečejo čim več denarja.

  OdgovoriIzbriši
 3. Pod vsako kritiko... še dobro, da je za donatorja pa kljub vsemu primeren vsak. Pomagajte torej z donacijami, hrano, samo nikar nič ne sprašujte, ker lahko počnemo kar hočemo, seveda vse v korist živali. Kam gremo? Žalostno. Vse je že biznis!

  OdgovoriIzbriši
 4. Obnašajo se skrajno neokusno in ponižujoče do vseh ostalih(donatorjev, sprehajalcev...) zdi se kot da bi jim voda tekla v grlo in prav je da se jim stopi na prste!

  OdgovoriIzbriši
 5. Tega res ne razumem! Uredu da imajo stalne sprehajalce psov in da tako omogočijo vsem psom sprehode, vendar je pa popolnoma nelogično to, da ostali ne morejo več sprehajati psov! To ni u korist živalim! U obalnem zavetišču lahko kdorkoli sprehaja pse in tako je tudi prav!! Kako naj se posameznik sploh odloči ali bo vzel psa, če pa nima možnosti sploh psa spoznat! ampak to je drugo! Zakaj ne morejo ti kužki na sprehod s komerkoli, če pa jih bi kdo peljal!?? Resnično ne delajo dobro u korist živalim!!!!

  OdgovoriIzbriši
 6. Tega tud jaz ne razumem??? Ve se kaj so informacije javnega značaja, prav tako je na takšna vprašanja nujno odgovoriti. Ne razumem pa tega, kaj imajo sprehodi s tem skupnega. Malo sem pregledala obstoječa pravila na področju zavetišč, vendar nikjer ne piše, da so sprehodi obvezni za živali. Zanimalo me je kako imajo to urejeno drugod in glej ga zanimivo! Eni sprehode imajo, eni pa sploh ne. Kot so mi povedali je to odločitev vsakega zavetišča posebej, vendar zakon tega ne določa, da bi sprehodi bili obveza. Torej sploh ne razumem več nič! Eni pišete, da je nekaj kršeno kar sploh ni obveza, drugi pa zopet pišete, da bi vam morali povedati kdo pa so sprehajalci. Če prav razumem seveda??? Torej sprehode imajo, vendar urejene pač po svoje. Podatkov o sprehajalcih pa če nočejo dati je prav! Ne smejo jih dati zaradi naših zakonov! Sedaj pa naj mi nekdo nekaj razloži. Res da sem blondina, vendar kot berem nekaterim ni nič povšeč karkoli naredi. Žal sem dobila tak občutek. Še enkrat prosim naj mi nekdo to razumno razloži.

  OdgovoriIzbriši