ponedeljek, 13. december 2010

Ko zadiši po štrukljih


Mmmm, pri štrukljih najbrž bolj kot okus obožujem njihovo strukturo. Mehka, prožna, topljiva,... 
Spodnji štruklčki so narejeni iz tofuja ali kot bi rekli veganski privrženci-veganska skutka. In povem vam, razlike se ne da opaziti, niti zaznati. 

Recept ali idejo, kot vam je ljubše, sem priredila po Marji Božič in njeni kuharici, ki jo toplo priporočam vsakemu kuharskemu navdušencu zdravih jedi. 

Za dve osebi, sem v kavnem mlinčku zmlela proso (100g), ki ga lahko nadomestite tudi z ajdo ali kako drugo brezglutensko moko, vendar v teh zimskih mesecih omenjeni žitarici, ki to dejansko nista, pogrejeta in izredno nasitita. V multipraktiku zmiksamo še 200 g tofuja, dodamo deci vode. 
Od zdaj dalje pa takole- tole je sila preprost recept, iz katerega lahko z različnih postranskih sestavin ustvarim vedno znova nove okuse. Če želimo sladko varianto, tofuju v multipraktik dodamo jabolko, cimet, klinčke, vanilijo. Če želimo slano jed, potem zmiksamo s tofujem zelenjavo po lastni izbiri- korenček, zimska buča, grah, prilijemo sojino omako, začimbe(garam masala, kurkuma,...)...
Ko je zadeva zmiksana, mešanico dodamo moki, po potrebi dodamo še kakšen deci vode(postopoma), pustimo kakšnih 10-20 minut da se proso napije vode, in ko je masa takšna, da leze z žlice v kupčkih, jih skuhamo. 
Zdaj, sama sem jih kuhala v pekaču za potico na sopari (prej namazala pekač s kokosovo maščob, posula s kokosovo moko). Lahko zadevšno zavijete tudi v krpo, ki jo poprej posujete z moko, zavijete na obeh koncih in paf vržete v vodo. Kuhate 20-30 minut. Če boste kuhali v vodi, dodajte v vodo kombu algo za lažjo prebavljivost. 
Ko bo štruklček kuhan- se bo napihnil in postal trdnejše oblike- ga ohladite na deski (če boste uporabili pekač in soparo) kakšnih 10 minut. Zvrnite zadevo na glavo na krožnik. narežite na kose in postrezite. Pri sladki varianti paše jabolčna čežana- zmiksaj jabolka, pokuhaj na hitro v kozici kakšnih pet minut, dodaj začimbe in to je to. Lahko priložiš tudi pečena jabolka.
Pri slani pa zelenjavna priloga po lastni izbiri-trenutno najbolj aktualen je brstični ohrovt :)

Štruklčki so izredno okusni hladni, saj šele takrat res zadržijo svojo kompaktnost in so odlični za tele praznične dni, ko nas obiščejo znanci. Res super poslastica brez nepotrebnega sladkorja, maščob ipd., ki jih je v tem času že tako preveč na vsakem koraku.








1 komentar:

  1. Najlepša hvala za tale recept! Naredila sem slane, naslednjič probam še s sadjem :D

    OdgovoriIzbriši