nedelja, 19. junij 2011

Extra Bolognese

V tem deževnem vremenu so me ponovno zasrbeli prstki in tako zopet po dolgem času tudi nov recept za vse tiste, ki ste ali pa še vedno ljubite omako bolognese. Sama v njeni originalni različici nisem nikoli posebno uživala, najboljši del so bile testenine in paradižnikova omaka. Že od nekdaj sem raje posegala po vegetarijanski hrani.


Tokratni recept ponovno vsebuje Redwoodov izdelek. Kmalu, vsaj upam, bom objavila mojo izkušnjo z njimi v celoti, a za enkrat se ustavimo v meat-free vrsti. Kupila sem sesekljano nemesno mešanico za testenine. Slučajno je bila zaradi roka uporabe po polovični ceni, seveda sem se najprej prepričala, da je bila brez plesni, in nato zavila na blagajno. Za 300 gramski paketek sem odštela 2.50 evra in bila pri sebi izredno zadovoljna. Ko sem čakala na blagajni sem premišljevala, da bo en paketek za trikratni obrok. Sto gramov za dve osebi, ostali dve tretjini pa bom preprosto zamrznila.

Prišla sem domov, seveda vse skupaj foto dokumentirala in začela deliti na tri dele. Medtem ko je moj desetletni maček, tako kot vedno, vihal nos nad mamino pečeno kračo, se je za trenutek ustavil pri meni. Že od nekdaj obožuje kokosovo mast in jo dobi skoraj vsak dan, obožuje tudi kruh, a tokrat me skoraj vrže iz enega konca kuhinje na drugega, ko je zamjavkal tako proseče. Mislim si, ok, mu bom dala košček za povohati, itak bo obrnil svoj repek in odkorakal. A glej ga zlomka, dobesedno je snedel tist košček, da je po nesreči še zagrizel v moj prst. In tako je pojedel kar nekaj koščkev. Mami je seveda presenečeno gledala, in obe sva seveda začudeno gledali najinega navihančka, kako je obrnil hrbet mesu in se odločil, da bo raje snedel nekaj bolj netipičnega.


Kmalu je nastopil čas kosila. V hladilniku sem našla še peso, svež paradižnik in se odločala, kakšno omakico naj naredim. Obožujem paradižnik, a saj vemo, kako je z doma pripravljeno paradižnikovo mezgo, ne. Za to potrebuješ čas, veliko izparevanja za količinsko mali rezultat. Preveč dela.

Ampak dobra novica za vse take, ki želite hranljiv in hiter obrok na mizo v najkrajšem možnem času, kar je vedno moja prioriteta.


Za dve osebi:

1/3 zavitka Redwoodovega mletega ne-mesa

200 gramov kuhane rdeče pese

3 veliki paradižniki

česen

začimbe

kvasni kosmiči

Najprej s paličnim mešalnikom zmiksamo peso in paradižnike. Mešanico predenemo v lonec. Prižgemo, in kuhamo nekaj časa pokrito, da se vonji med seboj navzamejo. Dodamo začimbe po lastnem okusu, nasesekljan česen. Premešamo, pokrijemo. Ko se nam zdi konsistenca primerna, zamešamo mesni nadomestek. Premešamo, odstavimo, če testenine še niso kuhane. Tik preden testenine odcedimo, primešamo omaki še kvasne kosmiče, ki čudovito uravnovesijo kislino paradižnika in sladkobo pese. Zamešamo testenine z omako in postrežemo.


5 komentarjev:

  1. Mene pa kar nekako ne mikajo tile nadomestki mesa in tune, sem pa zelo zadovoljna z Redwoodovim sirom. Zadnje čase velikokrat zasledim kvasen kosmiče. Katere uporabljaš ti?

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam z Zulejko, imam rajši domače "nadomestke" - nič kupljenega ne preseže mojega sejtana, ki ga naredim po svojem okusu. Njihov sir pa je res božanski!
    Sicer pa hvala za idejo o pesi, zelo rada bi jo vključila v jedilnik, pa sem bila do sedaj čisto brez idej. Nekaj podobnega bom sigurno poskusila!

    OdgovoriIzbriši
  3. Veganska po-iz-kušna19. junij 2011 ob 12:14

    Zulejka, za popestitev jedilnika so izredno dobri ti nadomestki. Kot veganka se včasih že naveličam vsakdanjega kosila: kuhano žito in zelenjavna priloga. Mi je pa izredno všeč tudi njihov jogurt. Presenetljivo dober, medtem ko nad sadnimi nisem navdušena.
    Kupujem pa že vsa leta Ritterjeve kvasne kosmiče. So kar dragi, a zdržijo dolgo. Zadnje sem imela toliko časa, da so bili že kar solidno preko roba uporabe, a še vedno dobri, le vonj so izgubili :)
    Kupujem jih pa zato, ker dajo dobro imitacijo parmezana, predvsem pa naredijo omakice take prijetno pocaste in okusne. Ob vsem tem pa imajo naravno dodan vitamin b1 in veliko vlaknin ter naravno prisotnega natrija.

    OdgovoriIzbriši
  4. Veganska po-iz-kušna19. junij 2011 ob 12:20

    Vasantika, saj sama tudi ne bi kupila, če ne bi bili ceneje. A Redwoodove izdelke sem se odločila poizkusiti vse, ker le tako potem res lahko podam solidno mnenje. Pride prav, ko me kdo povpraša za mnenje.

    Uf, sejtana pa še nisem delala sama. Ga pa bom enkrat. Ampak ne vem, pojem toliko malo teh zadev, da jih, ko se mi jih zalušta, rajši kupim. Sploh sejtana ne jem, ker ne vidim njegovega pomena v moji kuhinji. V potrebe po magičnih beljakovinah pa ne verjamem. Telo se z njimi samo oskrbi, če mu daš pravo gorivo.

    OdgovoriIzbriši
  5. Full dobr! Nimam nič proti mesnim nadomestkom ali pa sirnim nadomestkom, kar je eno in isto. Lari, fari, kot da so največji strup jih nekateri prikazujejo. Niso pa prav nič slabši ali boljši kot pa karkoli kar se poje kjerkoli zunaj.
    Skuham ob takoj ko bo možno!
    Jana

    OdgovoriIzbriši