sreda, 29. junij 2011

Redwood (Vegan Alternatives by Heather Mills)

Pred kakšnim mesecem ali dvema je na slovenski trg prispela kolekcija veganskih jedi direktno iz Anglije. Heather Mills nas je počastila z obiskom, delila svojo zgodbo, in nas več ali manj navdušila z izdelki.

Najbolj pričakovan izdelek, ki ga vsi veganci sprva pogrešamo pri spremembi prehranjevanje je definitivno sir. Takšen, ki je okusen in takšen, ki se topi. Le kdo ne mara pice, ne?

In smo ga z Redwoodom tudi dobili!

Dobili pa smo še veliko več! Jogurte, navadni in sadne, ki so brez soje, ter najrazličnejše nadomestke mesa, ki pa jih sama niti tako ne smatram. Predstavljajo mi še en veganski že pripravljen izdelek na tržišču in niti slučajno ne jem "mesnih kroglic", ker bi hrepenela po mesu, če se razumemo.

Vsi izdelki so zame okusni, nad njimi sem navdušena in ne, ne plačujejo me za reklamo hihi, čeprav bi me lahko ;)

Sledile bodo fotografije, ki naj govorijo zase; a preden prepustim besedo njim naj omenim le še sledeče:
v moji košarici bodo najbolj zaželjeni njihovi
a) jogurti-navadni in malinin, saj me češnjev nikoli ne prepriča. Namreč že iz časov, ko sem jedla kravje, je imel češnjev vedno tak umetni okus, enako je bilo potem s Provamelovim in Sojadinim.
b) sem ter tja sir
c) falafel!!! odličen!! ga ne morem prehvaliti! Poleg tega pa ima ogromno vlaknin- 8gramov na 100 gramov in je izredno nizkokaloričen.

p.s. Redwoodovi izdelki pri nas povečini niso biološki; naletela sem do sedaj zgolj na enega (za več glej foto)

Veganski jogurti brez soje, na osnovi grahovih beljakovin, v treh okusih:
navadni
češnjev
malinin

Navadni jogurt brez soje:


Sestavine:



Veganski siri, ki se topijo;
dobri na pici, v toplih sendvičih, posuti po rižoti ali testeninah in še in še...




Redwood sirček v toplem sendviču:

 in s "tuno":

ter na pici:

Tunina pašteta brez tune ;) :




Bio nuggetsi:



Sesekljan nadomestek za omako za špagete:

Falafel:





"Ribje" palčke:

"Mesne " kroglice:



13 komentarjev:

  1. Živjo,

    hmm, tole izgleda zanimivo.
    Nisem pa pristaš vnaprej pripravljene hrane. Te kvazi mesne salame, paštete itn, mi ne pašejo. Keep it simple je zame najbolje. Tam je že preveč enga šmorna notri, začimb in to ne ustreza mojemu želodcu.

    Saj lahko je meni čvekat, ko navadni sir in jogurte jem hehe :) Ampak govorim samo za "meso in ribe".

    Btw. si že probala veganske Ibi namaze? To je najboljši namaz kar jih poznam. Če še nisi, poskusi, ker je škoda zamujati to dobroto :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Veganska po-iz-kušna29. junij 2011 ob 16:16

    Živjo,

    ampak na vsake toliko si jih pa privoščim :) Mi je všeč njihov okus, sploh pri omenjenih treh, ki sem jih izpostavila. Me moti, da so malce visoko v vrednosti soli in maščob, a pri falafelu in nadomestku za bolognese mi je všeč visoka vsebnost vlaknin (in če se mi že zalušta kakšne takšne hrane, si rajši potem privoščim tako). Sem namreč človek, ki rabi na tone vlaknin pa še vedno ne obsedi na stranišču cel dan hehe. Ni, kaj, smo si različni.
    Sicer pa saj pripravljena hrana je tudi kupljen kruh, ne, pa olala vse kar pride iz trgovine praktično, tako da... :)

    Ibi namazi so pa izredno dragi za tisto malo kar ponujajo. Vsebujejo 50 gramov maščob na 100 gramov, prva sestavina je sončnično olje, nekaj sončničnih semen, ki jim dodajo kakšen odstotek začimbe ali zelenjave in zasujejo s soljo.

    Žal jih ne vidim kot neko posebnost..

    Sončni pozdravček :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ful sem vesela za sire in jogurte! Do zdaj sem probala le cheddar style in mi je ok, moram pa najt še kakega bolj običajnega. To meso pa mi je preveč podobno mesu (vizualno), in me sploh ne mika. Nikoli ga namreč nisem jedla in se ga kar malo bojim poskusit, ne vem zakaj. Ribe sicer sem jedla, ampak me nič kaj ne mika spet ta okus - potrebo po morskem mi zadovoljijo alge. Mogoče pa bom vseeno kdaj poskusila, ko se opogumim:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Uff kakšni izdelki. Upam da kdaj "prilezejo" na Vrhniko. :D


    Ibi namazi prihajajo iz miroljubnega kmetijstva, kar je največ kar je možno, kvaliteti primerna je tudi cena. :D

    OdgovoriIzbriši
  5. Veganska po-iz-kušna29. junij 2011 ob 21:55

    Zulejka, pogum se bo izplačal! Vizualno pa sama sploh ne povezujem z nekdaj mesnimi izdelki. Zakaj bi? Me na tiste čase spomni zgolj ime, a tako pač mora biti, ker se s tem cilja na večjo množico uporabnikov. Saj sejtan tudi imenujemo pšenično meso itn.
    Po svoje mi je njihova imitacija všeč sploh zato, ker lahko take stvari podtaknem nekomu, ki ni vegan, pa sploh ne bo vedel ;)

    Mateja, seveda je miroljubno kmetijstvo super zadeva, a cena je, roko na srce, pretirana. Miroljubno kmetijstvo predstavlja res veliko, a tudi za ostale biološke izdelke kako drugače pridelano, se ne uporablja agresivnih gnojil in kemije. Gre pa za kmetovanje po "pradavnem" načinu, kjer se je še živelo v popolnem soglasju z naravo.
    Skratka kakorkoli. nenazadnje takšna količina olja v namazih ni nikakor prijazna našemu edinemu motorju. In za sestavino, ki torej prevladuje- sončnično olje, za katero dvomim, da je sploh hladno stistkano in nerafinirano; se meni osebno nakup ne zdi smotrn.

    OdgovoriIzbriši
  6. Živjo,

    mene moti preveč začinjena in predelana hrana, recimo kot je sejtan ... mi čudno prebavlja. Kruh je seveda tudi, ampak je zmleta moka, voda itn. Ni tolk kompliciranja. :)

    Ja, se strinjam s tabo ... Ibi so res kar mastni. Kar se cene tiče, te bo pa mogoče prepričalo, da gre 1/3 od prodaje za živali, kar je tudi fajn :)
    Kje pa ti kupuješ navadno? Ker Kalček je zame zelo drag in tudi nisem prav zadovoljna z njimi.

    Se pa strinjam z Zulejko, če je preveč podobnosti z resničnim mesom se tudi meni upira. Res je za tiste super, ki jejo meso in vidjo, da so nadomestki, ...
    Ti pa kar uživaj v okusih brez slabe vesti, tako kot jaz v mastnih Ibijih hehe :)
    Lep dan ti želim!

    OdgovoriIzbriši
  7. živjoo, redno spremljam tvoj blog, super si! Nekaj tvojih receptov sem že sprobala in sem zelo navdusena! Sam zanima me kje se dobijo ti redwoodovi izdelki.. hvala za info! ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Veganska... MK je več kot samo "ne gnojiti in škropiti",pa oki, bove kdaj drugič o tem. Cena ibijev je taka kot cena podobnik izdelkov. Čisto iz firbca me zanima, od kod ti podatek da je 50g maščobe na 100g? Na internetu ta podatek ni objavljen, pa tudi na lončkih ne (proizvajalec ne želi da ljudje gledajo samo na kalorije, kar nekateri žal prav obsedeno delajo). ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Anonimni, Redwood izdelki se dobijo v Mercator centru Šiška, morda pa še v katerem Mercator hipermarketu, a le za prvega vem 100%.
    Mateja, tu sploh ni vprašanje samo kalorij, ampak tudi (oziroma predvsem) ostalih hranilnih vrednosti. Sploh, če človek malo gleda na to, kaj je. Izdelka sicer ne poznam, a take informacije bi morale biti dostopne.

    OdgovoriIzbriši
  10. Najbrž je tudi veganski sir poln maščobe, glede na to, da se topi in cena ni nizka.

    Kar se tiče hranilnih snovi, so pomembne. Osebno sploh nikoli ne gledam kalorij, ker me enostavno ne zanimajo. Bolj kot hranila me prepriča ali je bil izdelek vzgojen in pripravljen z ljubeznijo. Navsezadnje je lahko hrana bio a se je navzela slabih energij okolice. Zato mi je MK blizu ... delajo s srcem in to se pozna.

    OdgovoriIzbriši
  11. Veganska po-iz-kušna7. julij 2011 ob 19:38

    Ne govorim o tem, da tudi drugi izdelki tam zunaj niso poceni, kej pa, seveda so. In to velikokrat poudarim. A gre se za primerjavo med dvema podobnima. In pač Ibi namazi so predragi v sorazmerju kaj vse se na tgu dobi ne da bi bila prva sestavina sončnično olje, ki je najbolj poceni, saj njegova pridelava stane izredno malo.
    Če bi imela sama na voljo veganski sir, ki bi bil za polovico cenejši na trgu, imel boljše razmerje sestavin, bi rajši kupovala takega, in denar, ki bi bil drugače namenjen od tega korist živalim, da nek izdelek kupim, rajši peljala v prvo zavetišče kupljeno hrano.

    Nikoli nisem trdila, da so veganski siri najboljša hrana, če si ga privoščim enkrat mesečno po 50 gramov (od tega 8 gramov maščob) na pici, je to zdaj največji kriminal. Od tega, da vsebujejo dokaj malo maščob,...

    Čisto ste zgrešili bistvo, kar sem hotela povedati.

    Kar se pa vrednosti maščob tiče pa link, da ne bom slučajno izpadla kot največji lažnivec in hinavec:
    http://das-ist-drin.de/iBi--Baerlauch-180-g--8255/

    Jejte kar želite, kupujte kar želite s svojim denarjem.

    Glede kruha sem hotela povedati, da kupljen v trgovini še zdaleč ne vsebuje zgolj osnovnih sestavin. So deklaracije na voljo, če se kdo želi pozanimati.

    Sejtana pa tudi sama ne prebavljam najbolje. Kar obtiči v želodcu, zato tudi jem čim bolj brezglutensko.

    OdgovoriIzbriši
  12. Draga Lainy,

    ne obupaj nad nami in ne jemlji vsega preveč osebno, ker ne leti nate. Sicer te ne bi z veseljem brali in spremljali ... ;)

    Veš da ima vsak svojo resnico in svoj prav. Kar je absolutno res, je pa težko govorit. Z nevednostjo smo okuženi vsi :)

    Recimo sama vedno kaj novega izvem na tvojem blogu in včasih tudi kaj poskusim. Kar je dobro zame ni nujno, da je tudi za drugega. Zato meni recimo paše masten namaz, nekomu masten sir ali pa nič od tega.
    Skratka smo različni ... vsi se radi družimo na tvojem blogu in ti zaupamo svoj prav.;)
    Lepo se imej!

    OdgovoriIzbriši
  13. joj, a se tile jogurti sploh še kje dobijo?

    OdgovoriIzbriši