sreda, 1. junij 2011

Zeleno, ki te ljubim, zeleno

 Mesec junij je za nekatere prinesel tudi, neuradno, poletje. Temperature so kar solidne, dnevi dolgi, ljudje pa že sproščeno hodijo naokoli v lahkih oblačilih.

 Še malo pa nas bodo začeli zopet opozarjati pred nevarnostjo sonca. Če ste taki kot jaz, potem se soncu nastavljate že od februarja, in ste v kratkih rokavih in hlačah že utrdili svojo kožo. Namreč najbolj nevarno je direktna izpostavjenost. Če pa se koža počasi utrjuje skozi določen čas, če preživite veliko zunaj, potem ne boste imeli težav z nevarnostjo sonca. Seveda še vedno velja, da se v sredini dneva zadržujete v zaprtih prostorih, ob morju pa le uporabite zaščitno kremo, vsaj prvih nekaj dni in nikar ne poležavajte, ampak se gibajte.

 Ker verjamem, da zaščitne kreme niso koristne našemu največjemu organu-koži, se jim izogibam v velikem loku. Uporabljam jih le, če preživim cel dan na kolesu ali pa sem na morju. Svojo kožo zaščitim s kremo iz kakavovega masla in eteričnih olj, in kot že omenjeno počasi pripravjam kožo na poletne dni. Še bolj pa se zavedam, da bo koža najmanj poškodovana, če bodo ceice dobile veliko klorofila in antioksidantov.

 V zadnjem času so izredno popularni smoothie-ji, ki pa največkrat žal vsebujejo le zmiksano sadje. Zame je smisel smoothieja predvsem da pridobim v svoje telo zelenjavo, ki mi v surovem stanju morda ni ravno najbolj všeč, a s sadjem vseeno zakrijem neprijetni okus in še vedno uživam v sladkobi.
In zato vas pozivam, da svojemu sadnemu smutiju dodate še kakšno solatko ali drugo listnato zelenjavo. Ni pomembno, kako zelo zeleno je, čeprav bolj kot je temno zelena barva boljše je, pomembno je, da povečate vnos listnate, surove(!) zelenjave.


 Razmerje si določite sami. Za začetek dodajajte minimalne količine, in izboljšujte, če je potrebno. Določite si neko količino, pri kateri se vam smuti še vedno zdi dober, postopoma boste ugotovili, da lahko preživite takšni zeleni smuti z minimalno količino sadja. Sadje izberite sami. Sladkati vam ni potrebno, če dodate ananas ali pa zelo zrelo banano, poljubno tudi datlje.

 Moj trenutni smuti sestoji zgolj iz treh sestavin:
1 banana
voda
veliko zelene solate

Sem lastnica čisto običajnega blenderja, kupljenega v Big Bangu, s 1.75 litrsko posodo.
Najprej v blender nalijem kakšne dva deci ali malo več vode, vržem notri kakšna dva velika lista solate in banano. Zmiksam in nato dodajam še vsaj trikrat toliko solate. Na koncu se mi izide približno liter zelenega napitka, ki ga, če imam zrele jagode, obogatim še s pestjo teh, in napitekje pripravljen.

S tem zaključim enega od dveh obrokov zelenjave dnevno. Namreč solidno porcijo dobim še s kosilom ali zgodnjo večerjo.


5 komentarjev:

  1. Poskusi s svežimi listi koprive. Veliko boljši okus od solatnega. Namesto vode pa jaz uporabim domačo sirotko, kar pa verjetno tebi ne pride v poštev.

    OdgovoriIzbriši
  2. Veganska po-iz-kušna1. junij 2011 ob 17:23

    Živjo, Marna,
    koprive sem miksala ko ni bilo na vrtu solate. Zdaj jo je pa toliko, da jo je potrebno nekako porabiti poleg tega da iz nje naredim solato.

    OdgovoriIzbriši
  3. Veganska po-iz-kušna1. junij 2011 ob 17:24

    p.s. plus okus solate se z zmiksano banano sploh ne občuti.

    OdgovoriIzbriši
  4. Zivijo,
    Vsec so mi tvoji recepti, zanima pa me nekaj...v zgornjem postu si omenila da klorofil pomaga proti soncnim poskodbam koze, pa me zanima kako to deluje?

    OdgovoriIzbriši
  5. Veganska po-iz-kušna2. junij 2011 ob 19:30

    Pozdravljen, Anonimni,

    Zeleno rastlinje proizvaja klorofil prav zaradi sončne svetlobe.Klorofilska oksidacija pa nam izboljša imunski sistem in poveča naravno zaščito pred sončnim sevanjem. Kar je dokaj logično, če pomislimo, da so zaščitne kreme iznajdba sodobnega človeka.

    p.s. Me veseli, da so ti všeč recepti.

    Lp

    OdgovoriIzbriši