sobota, 14. avgust 2010

Kokosov sladkor



ali bolj pravilno sladkor iz nektarja kokosovih cvetov.
Je popolno nadomestilo sladkorju in ostalim alternativnim oblikam sladkorja. Kar je najpomembnejše pa je, da je takšen sladkor nerafiniran, ki skupaj z nizkim glikemičnim indeksom 35, predstavlja zdravo sladkanje ne le diabetikom temveč tudi vsem ostalim.
Je 100% naraven, brez aditivom in dodan
ih barvil.
Kar je zanimivo je, da ima nežno karamelast okus, ki prav nič ne spominja na kokos.

Razpredelnica glikemičnih indeksom različnih sladkorjev in sladil:


http://www.noble-

house.tk/html/engels/Gula_Java/Coconut_blossom_sugar/Gula_Java_Brut_Blocs_Fin_Cacoa_coconut_blossom_sugar_Amanprana.html


V kuhinji z lahkoto nadomesti vsa ostala sladila. Uporabite ga v jutranji kavi ali popoldanskem čaju. Odlično se obnese v palačinkah, tortah, na pečenih bananah, v jabolčnem zavitku,...


ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je metoda merjenja antioksidantov v hrani. Do zdaj je na vrhu lestvice s 13727 točkami kraljuje mali rdeči fižolček, ki je na pogled podoben rdečemu fižolu. Sledijo divje borovnice, maline, robide, jagode, pekan oreščki (5095 točk). Kokosov sladkor oziroma, kot mu pravijo prebivalci Jave, Gula Java, na lestvici prehiti paradižnik, korenje, mango in kivi.


Če vas nizki glikemični indeks in solidno število antioksidantov nista prepričala v nakup, potem vas bo morda vsebnost vitaminov. Gula Java je še posebno dober vir vitaminov B1,

B2, B3, B6 in vitamina C. Prav tako je bogat z kalijem, magnezijem, cinkom in železom.

Organizacija FAO (The Food Agriculture Organization) je vse palmine sladkorje- tudi kokosovega- proglasila za najbolj primerna sladila na svetu.



Že leta 1939 je Gandhi napisal, da je juice kokosovega drevesa, ki je pretvorjen v sladkor, enako nežen kot med. Pravi, da je narava ustvarila ta produkt tako, da ne more biti pridelan v nobeni tovarni temveč izključno v palminih habitatih z lokalnimi prebivalci, ki ta nektar z lahkoto spremenijo v sladkor. Ta način naj bi predstavljal rešitev pred svetovno revščino.

Gandhi je dnevno užival kar 40-50 gramov tega neverjetnega sladkorja.





3 komentarji:

  1. Pozdravljena!
    Sem alergična na sladkor in sem bila zelo vesela, ko sem zasledila, da bi kokosov sladkor bila odlična alternaiva zanj. Zanima me, kje se ga da kupiti.

    Hvala

    Metka

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi jaz uporabljam ta sladkor kot nadomestek vseh ostalih, ker imam nosečniški diabetes. Kupila sem ga v trgovini VitaCare, cena za kg pa je 9 evrov.

    LP

    OdgovoriIzbriši
  3. Kot je meni znano je cena v VitaCare 9 eur za 300 gramov.
    Če ga potrebujete se lahko oglasite pri meni je veliko cenejši, poleg tega imam tudi brezovo sladilo, stevio in yacon vse primerno za diabetike.
    LP
    Alenka
    matalakshmi@gmail.com

    OdgovoriIzbriši