sobota, 14. avgust 2010

Umešan tofu s poletno zelenjav'co




Zelo simple kosilo, ki je pripravljeno v približno pol urce. Vključno z rezanjem in kuhanjem zelenjave.
Tofu ali sojin sir/skuta je bogat beljakovinski izdelek. Na 100 gramov premore kar 16 gramov beljakovin in 10 g t.i. dobrih maščob. Sam po sebi nima določenega okusa, zato ga je potrebno oplemeniti z raznoraznimi začimbami. Vsekakor je več kot primeren za kuhinjsko izživljanje ;) .

Recept (za dve osebi):

Zelenjavna omaka:

1 večja (zelena) buča ali vsaj 2 zucchini
2 pelata
srednje velika čebula
garam masala (začimba)

Bučko umijemo, narežemo na cca pol centimeterske kolobarje. Posamezne kolobarje na trakove, te pa na kockice. Stresemo v posodo. Sesekljamo čebulo in zmiksamo pelate. Čebulo in pelate dodamo k bučki. Postavimo na ''ogenj'' in ne dodajomo nič olja(!). Premešamo in počakamo, da bučke spustijo odvečno vodo. Zmanjšamo ogenj in kuhamo toliko časa, dokler tekočina ne izpari. Odstavimo, dodamo garam masalo, premešamo in pokrijemo.

Umešan tofu:

200g navadnega tofuja
kurkuma
sojina omaka
sesekljana čebula
žlička olja (kokosovo, olivno,..)
nekaj prerezanih češnjevih paradižnikov


Tofuju popivnamo odvečno vodo. Z vilicami ga speštamo na manjše koščke. Dodamo kurkumo, le toliko da dobi tofu prijetno rumeno barvo. Primešamo še 2 žlički sojine omake. Malce pustimo, da se vonji navzamejo. Čebulo sesekljamo. V ponvi na hitro segrejemo olje, dodamo čebulo. Nekajkrat premešamo in vmešamo pripravljen tofu in paradižničke. Pustimo nekaj minut kuhati, na vsake toliko premešamo in primešamo k zelenjavni omaki.

Voila!
Zraven postrežemo poljubno solato in uživamo v poletnem kosilcu.


Ni komentarjev:

Objavite komentar