petek, 20. avgust 2010

Zelenjavna pašta

Testenine* so poleg pice, tortelinov, raviolov, ena izmed najboljših kulinaričnih specialitet prečudovite Italije. Toliko neomejenih variant, neverjetnih okusov in pregrešnih užitkov, ki jih pričarajo jedcu, je skorajda nemogoče našteti.
Pa vendar same testenine, čeprav so dobre, morajo biti pravilno zaužite. Pašta z ''makaronovim mesom'' ali zgolj paradižnikovo mezgo, zame ni uravnotežen obrok.
Testenine so izredno težko prebavljive, če jih ne jemo skupaj z zelenjavo. Pa ne govorim o tistih treh lističih zelene solate... Ne, ne, govorim o razmerju. Na enoto testenin, bi moralo biti vsaj 2-3 enote zelenjave plus solata, v kakršnikoli obliki.
Zakaj? Prvo, lažja prebavljivost. Drugič, večji občutek sitosti. Tretjič, vlaknine, vlaknine, vlaknine.

*seveda, da se razumemo- polnozrnate, ne iz bele moke.





Ljudje pojemo preveč OH. Oziroma bolj natačno-jemo več, veliko več kot porabimo. Nekdo ob sedečem delu in 8 urnem delovniku ne rabi in ne bi smel imeti 600-800 kcal vrednega obroka (beri kosila). Kar pri 100g testenin in mesni prilogi znaša ravno toliko, če ne več.

Kako sama jem pašto?
Na osebo skuham 50-60, včasih 70 gramov polnozrnatih (pirinih) testenin. Predvsem pa naredim trikrat toliko zelenjavne priloge, polivke oz. kot želite. V lonec mečem korenček, bučke, blitvo, čebulo, paradižnik in vse skupaj hitro podušim v nekaj vode. Na koncu dodam tamari, začimbe in včasih žlico bešamel omake, ki prijetno zgosti vse skupaj.
Postrežem pa z zeleno solato.

Včasih dodam dve žlici sojinih beljakovin (''sojinega mesa''), ki ju namočim z vročo vodo in na hitro podušim.

 Zaradi velike količinske vsebnosti  obroka na račun zelenjave in prisotnih vlaknin, si več kot sit, ko zaključiš s kosilom pa čeprav je tak obrok težek le nekje 400 kalorij, od česar malo manj kot polovico kcal zavzema zelenjava.

Poskusite!

Ni komentarjev:

Objavite komentar