četrtek, 28. april 2011

Koko-bana kugeln

Ime mogoče že nakazuje, da imamo opravka z banano, slastnim kokosom in kroglicami.


Kdor spremlja Vegansko po-iz-kušno na Facebooku ve, da se tam dogaja malce več kot na blogu. Kakšna objava z videom prileti sem ter tja, sličica se objavi, napiše se kaj zanimivega.
In tako sem včeraj obljubila, da spregovorim o svojih presnih podvigih.

Presno prehranjevanje je super. Temu ne more oporekati nihče. Vendar pa je treba paziti na nekaj. Predvsem opažam, da se veliko presnojedcev poslužuje ekstremnih količin oreščkov, semen, skratka maščob v svojem prehranjevanju. Najbrž je edini razlog, zakaj, kalorijski primanjkljaj. Kot vemo sadje in zelenjava sta z nekaj izjemami izredno nizka v kalorijah, količinsko pa kar obsežna. Vlaknine, ki pridejo z njimi, so tiste, ki zapolnijo trebušček, sprožijo alarm sitosti, a ta zdrži le nekaj ur. Nato pa je potrebno obrok ponoviti.
Presne sladice sem naredila le nekajkrat. Kakšnih petkrat do sedaj tortico in nekajkrat energijske kroglice. Te zadevšne so z običajnimi torticami, prijazne na želodček, dokaj hitro prebavljive in pa telo dejansko nahranijo.
A tu se pojavi tisto, v kar verjamem in zagovarjam. Namreč ne glede ali si vegan ali presnojedec ali kakršnikoli jedec, je najustreznejše, če se prehranjuješ z veliko OH in malo maščob ALI pa z veliko mačobami in malo OH. Mešanica veliko OH in veliko maščob privede do prenajedanja, želja da bi pojedel določeno hrano, ki jo sicer ne ješ več (npr.meso), tudi do izbruha kandide, in še kaj.
Slišala sen že, da marsikateri presnojed krivi nastanek kandide na uživanje sadja.
Za kandido vemo vsi, da se je potrebno odreči OH, da bi jo pozdravili,. No, temu ni tako. Če ješ presno, lahko uživaš veliko sadja, paziš na vnos maščob in kandida bo izginila. A takoj, ko boš začel mešati zraven velike količine maščob, bo kandida zopet izbruhnila oz. se bo kot začetno najprej pojavila.
Pa saj vemo, da je tako tudi v vsejedskem svetu. Poglej prehrambene navade in najdel boš odgovor. Klasična dieta posameznika je visoka v uživanju prečiščenih OH in veliko rafiniranih maščob.

Osebno najboljši pogled ima dr. Graham, ki zagovarja 80-10-10. Kar stoji za 80% OH, 10% maščob in 10% beljakovin.

Seveda so ljudje, ki mi bodo oporekali in naštevali lastne izkušnje. A če pogledamo širše, so to razlogi, zakaj ljudje ne ostajajo zvesti presnojedstvu. Nekaj je seveda tudi v povezavi s kuhano hrano. Deloma smo od nje odvisni, deloma nam je všeč, deloma se zavedamo, da celo tista ajdova kaša kuhana na vodi zveni in se vidi slastno :)

Če grem pa še korak dalje, pa povem takole. Presna dieta je super za razstrupljenje organizma. Vendar pa sem sama na njej prej kot ne stalno lačna. In, ja, odgovor leži v tem, da zaužijem premalo kalorij, premalo zelenih sokov, in jih ne nadomeščam z oreščki, saj se po zaužitju velikih količin ne počutim dobro.

V obdobju v katerem sem, mi najbolj ustreza veganska prehrana, ki temelji na čim večjem vnosu presne hrane, predvsem pa sestoji iz 80-10-10 in čim manj predelanih sestavin oz. pripravljenih jedi.
Ko pridejo dnevi, ko dobm občutek, da bi stalno nekaj jedla, je to alarm za poseg po pesti ali dveh oreščkov. Meni pomenijo še vedno najbolj naraven vir maščob, kajti olja pa čeprav hladno stiskana se v naravi kot taki ne pojavljajo, zato jih tudi pri kuhi uporabljam čim manj. Poslužujem se le kokosove maščobe in na solate vlijem žlico konopljinega olja.

Če ste se prebili skozi napisane misli, si zaslužite recept.

Ko sem bila na presni odisejadi, sem razmišljala, kakšno sladico bi lahko ustvarila, da ne bi bila nakopičena z maščobami. In tako sem posegla po kokosovi moki, ki naj bi bila presna, koliko je res, ne vem. Gre se pa za dejansko moko in ne tiste kokosove kosmiče, če se razumemo.


Zgornja moka vsebuje na 100g 10% maščob in kar 60% vlaknin. Juhej!

Recept je tak, da ga je skoraj brez pomena pisati, ampak dobro:

1 zrela, zelo zrela  banana
2 žlici kokosove moke
cimet
vanilija
kakav v prahu za povaljanje

Stečkamo banano, dodamo začimbi in moko. Zmešamo z žlico ali še bolje se lotimo z rokami.
Ko oblikujemo kroglo, ki se nam ne prijemlje preveč na roke, oblikujemo posamične kroglice, ki jih povaljamo v presnem kakavu. Lahko jih ohladimo za pol ure in pojemo!

Zanimivost teh kroglic je, da so take mehke, prijetne in se v ustih lepo topijo.
Kroglice lahko obogatimo tako, da vanje skrijemo lešnik ali pa goji jagode. Vendar pa pri prvi varianti opozorimo druge, da ne bodo preveč hitro zagrizili vanje ;)
Povaljamo pa jih lahko tudi kar v kokosovi moki, sesekljanih oreščkih, lucumi, yaconu v prahu, ipd.
Vanje lahko tudi zarežemo kakšen križek...skratka uporabite domišljijo!


Ni komentarjev:

Objavite komentar