četrtek, 21. april 2011

Tofurella


Veganski siri že obstajajo, ampak vprašati se je treba- so njihove sestavine res zrcalo hranilnih snovi, ki jih naše telo potrebuje?
Topljivih sirov, kot jih poznajo že čez mejo, pri nas še ne prodajajo. Dobijo pa se kompaktni veganski siri. Njihova prva sestavina je ponavadi škrob in olja. Za astronomsko ceno nič kaj surovinsko kvalitetnega, ob vsem tem pa niso niti ekološke pridelave. Nekako take minuse že zamižiš na eno oko, če dnevno pokombiniraš z veliko nepredelanih produktov kot so sadje, zelenjava, stročnice, kalčki, skratka s surovinami v naravni obliki.
Seveda včasih res zapašejo in se jim ni potrebno popolnoma odpovedati. Sem ter tja kakšen bo tudi pri meni še na jedilniku. Sploh ker je tale pica res božanska! Ampak na vsake toliko pa bo moja Tofurella več kot zadostovala.


In potem sem se vprašala. Tofu je čeprav mu nekateri očitato oznako nezdravo, še vedno bolj zdrav kot katerikoli veganski sir. Recimo prebivalci Okinawe, ki so znani kot izredno zdravi z zavidljivo življenjsko dobo, pojejo veliko tofuja. Če dobro pomislimo, kakšen je postopek za pridobitev tofuja, potem vsak ve, da takšno živilo že ne mora biti slabo.

Kakorkoli. Tofu, čeprav ekološki, je v trgovini dostopen po solidnih cenah. Priprava doma je seveda boljša, a zamudna.

Z malo ustvarjalnosti lahko iz tofuja pripravimo marsikaj. In mu tako dodamo veliko nepozabnih okusov. Eden izmed takih je sledeči recept, ki naj si ga vsak priredi po svojem okusu. Sama bom podala le osnovo, vsak pa naj doda tisto, kar bo za njegove borbončice okusno. Namreč dobra stvar pri tem sirčku je, da ga lahko sproti, ko ga delate, tudi okušate in izboljšujete.

Potrebujemo:
100g navadnega tofuja (lahko 200g)
kurkumo za rumenkasto barvo
pol deci do deci vode
nekaj agar v prahu (noževa konica)

Tofu, kurkumo, najprej pol deci vode in agar zmiksamo. Po potrebi dodamo še več vode. Dobili naj bi gosto do malce tekočo obliko. Seveda dodamo lahko tudi kakšno čebulo, česen, čili, gorčico ipd. medtem ko miksamo.


Tofurello nato le še polijemo po pici npr. teli in hop v pečico.

1 komentar: