ponedeljek, 11. april 2011

Kvinojin narastek

Narastek, ki se mu doda jabolka in se ga na krožniku oblije z jogurtovo polivko.

Tale lepotica je nastala kar tako, iz glave. Kvinoja je res zanimiva žitarica, ki premore kar spodoben paketek hranil, ob vsem tem pa je še brez glutena. Ko sem jo pred leti, vsaj 4 leta nazaj, skuhala prvič, se mi je kar malo zamerila. Zdaj seveda vem zakaj. Treba jo je fino sprati v vodi, saj drugače obdrži tisto grenko prevleko, ki jo ščiti pred škodljivci. Zatorej jo zdaj kar lepo stresem v lonec, prelijem z veliko vode, pomešam in pustim par minut. Nato ponovno pomešam in odcedim ter jo še nekajkrat sperem z lončkom vode.
Žitarice vedno kuham v štirikratni količini vode. Se mi zdi, da se tako bolje nakuhajo. Po cca 20 minutah ugasnem plin in pustim kvinojo še vedno pokrito v loncu. Naj se napenja še kakšnih 10 minut. Tako bo popila vso morebitno odvečno vodo.

Če kuham kvinojo za kakšno sladko jed, vedno po desetih minutah kuhe, dolijem rum, cimet,limonino lupinco in vanilijo.

Za tale konkretni recept potrebujemo
(2 srčka za 2 osebi):
100g kvinoje (ki jo skuhamo, kakopak)
2 manjša jabolka
začimbe(rum, cimet, vanilijo,limonina lupinica)
sojino sladko smetano cca polovičko ali manj
riževe drobtine Orgran
čokolado v prahu, lahko tudi vrstico ali dve stopljene čokoladne ploščice
obvezno agar v prahu
(po potrebi žlico ali dve zmlete kokosove moke)

K kuhani kvinoji zamešamo naribana jabolka, smetano, drobtine, agar, člokolado da dobimo kompaktno, gosto zmes. Preložimo v pekač, ki ga na dno obložimo s peki papirjem, ob robovih namažemo z mastjo.
Pečemo toliko, da se na vrhu začne pojavljati skorjica, ne me držat za besedo cca 20-30 minut.

Agar dodam kvečemu zato, da sladica, ker je brez glutena, ko se ohlaja v pekaču, dobiva obliko in tako ne razpade. Nato šele razprem pekač in postrežem.

Še pred postrežbo pa pripravim jogurtov preliv, za katerega potrebujem:
mali Provamelov navadni jogurt(poljubno sadni)
malo agar v prahu

Jogurt predenem v lonec, prižgem plin.
Agar premešam v rastlinskem napitku in dodam jogurtu. Stalno mešam medtem ko zadeva že zavre, a zmanjšam plin na najmanj. Po nekaj minutah odstavim. In ko vidim, da se že malo strjuje, polijem po narastku. Če smo dodali preveč agarja, kar se vidi, kako hitro se polivka zgostuje, potem zgolj dodamo več tekočine, ali jogurt ali napitek. Imejte v mislih, da želite polivko. Torej ne želatinaste oblike. Zato rajši na začetku zgolj noževo konico agarja in šele nato po potrebi dodajajte več.


Pa dober tek!

Ni komentarjev:

Objavite komentar