petek, 8. april 2011

Super hrana

Mesec marec je končno za mano. Pretresom ni bilo konca in včasih se zazdi kot da lepših dni ne bo. Ampak menda bodo. Kdor čaka, dočaka, menda. In medtem ko čakam, ko nekako hlastam za naslednjim vdihom, ko v negativi narišem pozitivo, se ob meni vedno pojavi moja strast-hrana. Pa ne samo hrana kot hrana sama po sebi temveč ustvarjanje hrane. Novi pogledi, novi načini... Nisem človek navade. Rabim spremembe, rabim ritem drugače vse postane kaj prehitro monotono in nič kaj prijetno.
Če sem marca čarala presno, april posvečan brezglutenski hrani. Morda mi celo uspe objaviti obljubljene recepte, za katere moram ujeti pravi ritem razpoloženja.

Do takrat pa predstavljam Super hrano. Spletna trgovina, ki domuje na http://www.super-hrana.si/, je taka prisrčna, vsestranska, založena s samimi dobrotami. Nekoč naročim presne čokoladice. Vsako po eno hihi. Čeprav čokolade ne jem več. Tudi tistih temnih ne. V želodčka gredo zgolj presne, pa še te me morajo razdražiti drugače kar obsedijo na polički in se zgodi, da jih nato primoram pojesti na rok ali pa že čez. In kako ironično- ravno ena izmed naslednjih objav bo čokoladno obarvana..

Torej slikica kar sem naročila. Vse je super. Sploh in oh sem navdušeno nad vanilijo. Joj, moja najljubša začibma. S cimetom vred jo tlačim vsepovsod.

9 komentarjev:

  1. Pozdravljena,

    najprej hvala za to čast, da sem napisana na desni strani tvojega bloga :)
    Zanima me še tole, zakaj se uporablja Yacon sirup in predvsem kakšen okus ima. Nisem veganka, ampak vegi, no pa v zadnjem času malo eksperimentiram in mi je fino, če lahko vprašam nekoga, ki je že profi v teh stvareh.
    Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Živjo!
    Ni kaj, te rada prebiram :)
    Yacon sirup je res zelo sladek sploh če primerjaš žličko yacona z žličko javorjevega sirupa. Ima rahlo odrezal okus, ampak še vedno prijeten in slasten. Mogoče mu delam krivico ko ga malce primerjam z medom ;) Uporaba je pa vsestranska. Tja kjer gre sladkor, tja gre yacon.
    Naj še to povem, da sem se zelo obotavljala ali naj ga kupim v sirupu ali prahu. Sicer mi ni žal, da je v tekoči obliki, ampak ga v priliki kupim tudi v prahu. Zgolj za primerjavo. Predvsem pa včasih ko kaj delam, pečem je prehitro preveč tekočine in bi yacon prah pomagal tudi pri zgostitvi. Ali pa je to pač moja utvara ;)
    Skratka nakup priporočam. Priznam, da ko mi pade cuker, si ga privoščim čajno žličko in mi popolnoma zadostuje kot nov vir energije. Sploh ko sem skozi dan izredno aktivna in mi niti sadje žal ne da tiste psihološke nuje po cukru. Hja, vsi smo zgolj ljudje, ne :D
    Lep dan!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za tako obširen komentar. Sedaj me pa že res zanima kakšna je ta sladkoba :)
    Seveda vegani ne jeste medu ane, take stvari kar malo pozabljam. Meni je med dober in ga zaenkrat še jem, čeprav ne veliko, ker v napitke bolj paše sladkor (sadni sladkor) pa sedaj iščem še kakšno dobro alternativo.
    Te popolnoma razumem glede psihološke nuje po cukru :) Moja je predvsem po kakavu, ampak me bo do nadaljnega še spremljal po moji duhovni odisejadi :))
    Hvala in lepo se imej

    OdgovoriIzbriši
  4. Sadni sladkor najbrž misliš fruktozo?
    Če je tako, naj povem, da je pri meni ruktoza na črni listi. Do nje imam skrajni odpor. Predvsem pa mi gredo konice po koncu, ko začne nekdo, da je fruktoza bolj zdrava od sadja, pa če prav je njen produkt. Kakorkoli je izredno močno predelano živilo. In je tako z mojega vidika veliko bolj primerni med, ki ga je moč dobiti pri kakšnem ljubitelju čebel, ki se s pridobitvijo medu ukvarja z ljubeznijo. Trgovinskemu medu pa se je bolje izogibati. Predvsem pa je za čebelice veliko bolj poskrbljeno pri ljubitelju kot pri veliki pridelovalni industriji.

    Ja, za nadomestke sladkorja je super tudi kokosov sladkor, tudi javorjev sirup. Drugim sladom, ki so zopet premočno obdelani-pšenični, rižev, agavin, tudi obrnem hrbet z lahkoto. Mnenja o steviji pa zaenkrat še nimam. Nisem še preizkusila, a me tudi ne mika, da bi ji dala priložnost.
    Najboljše sladilo je itak sadje. To ve vsak, ampak saj vem, ne moreš povsod tlačiti sadja :)

    Lp!

    OdgovoriIzbriši
  5. Huh, a veš da sploh nisem pomislila, fa je fruktoza sladkor lahko zanič!
    Agavin sirup pa tudi na veliko furajo v bio trgovinah in sem ga kupila.
    Med imamo domači, je oče čebelar, ampak preizkušam okuse kaj mi najbolj paše v pravi čaj :)
    Ok, bom probala še javorjev sirup. Hvala za info o fruktozi, sem mislila da ni tako hudo. Če malo pomislim pa, kjer je veliko predelave, nekaj smrdi.
    Kokosov sladkor tudi še nisem probala, zveni zanimivo. Bom pa mogoče raje ostala na bio trsnem, ker meni je sladkor še vseeno okusen. :)
    Lepo se imej,
    B

    OdgovoriIzbriši
  6. Kaj pa melasa? Je ok?

    OdgovoriIzbriši
  7. Zelo odvisno. Namreč problem melase je, da v večini primerov ne veš, ali je stranski proizvod pridelave sladkorja ali pa je primarni proizvod. Namreč pravo melaso se dela po kar 200 letnem receptu in se jo pridobi direktno iz zelo zrelega in "staranega" trsa. Trgovinska pa je največkrat stranski proivod sladkorja, tretirana z žveplovim dioksidom in tako nič kaj boljša od sladkorja. Morda vsebuje malce več mineralov,a tu se zgodba konča.

    Saj pravim, odvisno od izvora. Vendar pa tako kot pri vseh sladil velja pravilo zmernosti in nujnosti. Če ni potrebe po sladkorju, ne dodajaj!

    OdgovoriIzbriši
  8. Zakaj te pa ne mika, da bi poskusila stevio? Jaz sem veliko dobrega slišala o njej, ampak je tudi še nisem poskusila. Jo pa bom, ker sem res velik firbec. :) Lepo je videt takle veganski blogec :) juhu,
    Lp, Petra V.

    OdgovoriIzbriši
  9. Veganska po-iz-kušna2. julij 2011 ob 17:31

    Petra, lepo pozdravljena :)
    Glede stevije- stevia v prahu je rafinirana in bele barve ter v prahu ipd. obliki. Torej zelo slaba novica! Od takih zadev roke stran!
    Druga, pravim ji tazdrava zadevšna, je zelene barve in je pridobljena zgolj s posušitvijo listkov. A take pri nas še nisem opazila.

    OdgovoriIzbriši